Julafton för rasisterna

Ekot har tillfrågat över 1000 lokala politiker om de är beredda att samarbeta över blockgränsen för att stänga ute Sverigedemokraterna (om de skulle komma in i kommunen). 3 av 4 svarade att de vill göra detta. Det kanske inte är så konstigt i sig. På en direkt fråga om jag skulle vilja isolera det unkna högerextrema SD så skulle jag nog svara ja.

Men det som är störande med detta är inte bara resultatet. Det är också att media lägger sånt fokus på detta marginaliserade struntparti som SD är. Varför ge dem mer uppmärksamhet än de förtjänar? Varför göra dem till en maktfaktor innan de ens ha blivit det? Jag har full förståelse för att man rapporterar om SD i de kommuner där de finns representerade, men varför göra dem till ett nationellt parti utan att de ens finns i riksdagen?

Säg det mikroparti som inte skulle tycka att det var rena julafton att få så mycket uppmärksamhet som SD. Varför så tyst om t ex Feministiskt initiativ eller Piratpartiet. Åtminstone det senare utmanar ju blockpolitiken, kanske gör FI det också (om detta nu är vad som är intressant för media).

Svarsfrekvensen var låg på Ekots undersökning. Hela 40 procent av de tillfrågade ville inte svara på enkäten. Kanske beror det just på att man inte vill ge SD mer uppmärksamhet än de förtjänar. Helt rätt isåfall.

Men det är också bekymrande att det var så pass många av lokalpolitikerna som är beredda att samarbeta över blockgränserna. Jag tror att SD är de stora vinnarna på sådant. De kan då framställa sig själva som udnerdogs: Se där alla andra partier är likadana. De sitter i knäet på varandra medan vi kämpar emot. Jag tror t ex var den direkta effekten av utspelet från M och S i Stockholm häromveckan.

Det enda raka är att bekämpa de främlingsfientliga där de finns representerade. Tig ihjäl dem på nationell nivå. Om de inte får oproportionerligt mycket mediainflytande kommer de aldrig att ta sig till riksdagen.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Julafton för rasisterna”

  1. Profilbild för hd

    du har bara alltför rätt!