Ny EMU-omröstning?

Jag debatterade EU idag. Det har ju trots allt varit den 9 maj, den s k Europadagen. Vi Rödgröna har lämnat tydligt besked om EMU. Det blir ingen ny folkomröstning under den kommande mandatperioden. De som inte vill att vi ska anslutas kan alltså känna sig trygga i att rösta på något av de rödgröna partierna.

Men var står de borgerliga egentligen? Det är allmänt känt att Folkpartiet vill ha en ny folkomröstning till 2011, de andra borgerliga har däremot inte lämnat något klart besked. Jag avkrävde därför de borgerliga ett klart svar om EMU.

Och, lite klokare blev jag faktiskt den här gången. Kanske hade det att göra med de EMU-entusiastiska arrangörerna, för Fredrik Malm (FP), Magnus Andersson (C) och Désirée Pethrus Engström (KD) var nämligen överens om att vilja ha en ny EMU-omröstning under den kommande mandatperioden. Intressantast var emellertid Anna Kinberg Batra (M), ordförande för EU-nämnden. Moderaterna har ju tidigare legat lågt i EMU-frågan, men Kinberg Batra berättade att de först ville tillsätta en ny EMU-utredning och sedan ”troligen i slutet av mandatperioden” hoppades Kinberg Batra att en ny folkomröstning skulle kunna genomföras om EMU.

Är detta alltså de borgerliga partiernas linje i EMU-frågan? En ny folkomröstning senast 2014? Då har vi två tydliga alternativ inför valet. Vi Rödgröna som respekterar svenskarnas tydliga Nej från 2003. Borgarna vill uppenbarligen köra över folket. Detta måste bli en fråga i valrörelsen.

5 reaktioner på ”Ny EMU-omröstning?

  1. Man blundar för att Euron är en katastrof och förbereder omröstningar till man får sin vilja igenom.

    Jag gissar att nästa gång vi röstar om Euron, så kommer det att hävdas att alla risker som tidigare fanns är borta och att det som hände, kan aldrig hända igen.

  2. Ping: EMU – vad var det vi sa? « Jens Holm

  3. Ping: Alliansen och euron – mysteriet tätnar at Jonas Sjöstedt

  4. Ping: EMU ratas « Jens Holm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s