Ny EMU-omröstning?

Jag debatterade EU idag. Det har ju trots allt varit den 9 maj, den s k Europadagen. Vi Rödgröna har lämnat tydligt besked om EMU. Det blir ingen ny folkomröstning under den kommande mandatperioden. De som inte vill att vi ska anslutas kan alltså känna sig trygga i att rösta på något av de rödgröna partierna.

Men var står de borgerliga egentligen? Det är allmänt känt att Folkpartiet vill ha en ny folkomröstning till 2011, de andra borgerliga har däremot inte lämnat något klart besked. Jag avkrävde därför de borgerliga ett klart svar om EMU.

Och, lite klokare blev jag faktiskt den här gången. Kanske hade det att göra med de EMU-entusiastiska arrangörerna, för Fredrik Malm (FP), Magnus Andersson (C) och Désirée Pethrus Engström (KD) var nämligen överens om att vilja ha en ny EMU-omröstning under den kommande mandatperioden. Intressantast var emellertid Anna Kinberg Batra (M), ordförande för EU-nämnden. Moderaterna har ju tidigare legat lågt i EMU-frågan, men Kinberg Batra berättade att de först ville tillsätta en ny EMU-utredning och sedan ”troligen i slutet av mandatperioden” hoppades Kinberg Batra att en ny folkomröstning skulle kunna genomföras om EMU.

Är detta alltså de borgerliga partiernas linje i EMU-frågan? En ny folkomröstning senast 2014? Då har vi två tydliga alternativ inför valet. Vi Rödgröna som respekterar svenskarnas tydliga Nej från 2003. Borgarna vill uppenbarligen köra över folket. Detta måste bli en fråga i valrörelsen.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”Ny EMU-omröstning?”

 1. Profilbild för Jens
  Jens

  Man blundar för att Euron är en katastrof och förbereder omröstningar till man får sin vilja igenom.

  Jag gissar att nästa gång vi röstar om Euron, så kommer det att hävdas att alla risker som tidigare fanns är borta och att det som hände, kan aldrig hända igen.

 2. Profilbild för Jesper

  Varför inte köra en till folkomröstning med alternativet EMU eller utträde ur EU?
  Då slipper vi ju resten av EU också.

 3. […] Sök « Ny EMU-omröstning? […]

 4. […] Riedls partikamrat, tillika ordföranden i riksdagens EU-nämnd, Anna Kinberg Batra, har så nyligt som den 9e maj uttalat sig för en ny folkomröstning om euron under kommande […]

 5. […] Det som är intressant i detta är att de borgerliga partierna försöker lägga locket på i eurofrågan. OK, Folkpartiet är öppna med att de vill köra över det svenska nejet och ha en ny folkomröstning så fort som möjligt, men Reinfeldt och Borg törs inte säga vad som gäller. Men när de borgerliga politikerna talar inför EU-frälsta, som vid den s k Europadagen den 9 maj, då var alla borgerliga partier för en ny folkomröstning under nästa mandatperiod. […]