V-kongress i klimatets tidevarv

Imorgon börjar Vänsterpartiets kongress i Gävle. Blir som vanligt en höjdare att träffa kamrater från hela Sverige och följa debatterna kring valplattformen och annat. Jag är inte ombud, men kommer hänga i Gävle under lördagen, dag som natt…

Jag är särskilt intresserad av debatten kring vår miljö- och klimatpolitik. Jag, och flera andra, har motionerat för att valplattformens skrivningar om klimatet ska skärpas (se motionerna här eller nedan, titta särskilt på motion B111). Vi vill:

1. 350 ppm. Att Vänsterpartiet ska anta en målsättning om högst 350 miljondelar koldioxid i atmosfären. Det innebär att det måste bli mindre växthusgaser än idag.
2. Klimaträttvisa. Att valplattformen får tydligare formuleringar kring att vi solidariserar oss med de som drabbas värst av klimatförändringarna. Att vi verkar för att de rika länderna tar sitt ansvar och att resurser överförs till Syd.
3. Förnyelsebar energi. Tydligare formuleringar kring framtidens energi och att vi bl a vill använda Vattenfall för att uppnå detta.
4. Klimatprogram. Vi vill att ett handlingsprogram för klimatet antas av Vänsterpartiet innan valet.

Det är glädjande att så många andra motioner kring miljö och klimat har kommit in. Detta kommer bli ett av kongressens stora debattämnen. Det stora antalet klimatmotioner speglar det stora engagemang som finns i dessa frågor bland Vs medlemmar.

I Sifoundersökningen för ett tag sedan rankar Vänsterpartiets väljare miljö- och klimatfrågorna som den viktigaste frågan näst jobben. När SOM-universitetet undersökte opinionen kring klimat- och energifrågor var Vs väljare de som var mest positiva till utbyggd vindkraft. Över 80 procent av våra väljare är starka anhängare av detta.

Detta borde ge V-kongressen ett starkt mandat att stärka vår klimatpolitik inför valet. Någon gång på lördageftermiddag borde vi ha svaret.

Jag hoppas också att vår (B192) eller någon annans motion kring djurrätt går igenom. Djuren förtjänar detta! Med tanke på alla bra krav för djuren som vi driver i riksdagen, EU-parlamentet och i kommunala församlingar så borde det också avspegla sig i valplattformen.

Läs de motioner som jag har varit med och författat:
motion_klimat_vkongress2010-02-04
motion_klimat__program_vkongress2010-02-04
motion_vkongress_djurrätt2010-02-04
motion jordbrukspolitik v-kongress
motion_rubrik_vkongress2010-02-04


Publicerat

i

av

Kommentarer

2 svar till ”V-kongress i klimatets tidevarv”

  1. […] profil i frågorna inför valet och inte ”lämna över” frågorna till Miljöpartiet. Jens Holm bloggar om […]

  2. […] Sök « V-kongress i klimatets tidevarv […]