Vi får betala för privatiseringsfusket

Ekot har idag avslöjat att privata vårdföretag lurar landstingen på över 100 miljoner kronor varje år (och här). Bara i Stockholms län kan det handla om 50 miljoner kronor. Företagen fakturerar exempelvis landstingen för tjänster som de aldrig utfört. Det är våra skattepengar som går rätt ned i fickorna på samvetslösa bluffare. Det är upprörande.

Det här är lika upprörande som uppgifterna om att de stora vårdbolagen gör mångmiljonvinster på våra skattepengar och sedan placerar dessa i skatteparadis. Ta företaget Capio. 1999 köpte de St. Görans sjukhus av den borgerliga majoriteten i Stockholms landsting. Priset var 250 miljoner kronor. Den summan har Capio för länge sedan tjänat in. Bara för 2008 var deras vinst 254 miljoner kronor. Pengarna hamnar hos ett holdingbolag i Luxemburg som sedan för över pengarna till skatteparadiset Jersey. Upprörande är bara förnamnet.

Landstingsborgarrådet Filippa Reinfeldt (M) säger idag att saken ska utredas. Hon tror att det går att skaffa bättre kontroll i framtiden. Det går alltid att bygga upp en gigantisk kontrollapparat, men risken är att den kostar mer än den smakar. Detta är ännu ett argument mot privatiseringarna. Det blir helt enkelt väldigt svårt och byråkratiskt att bygga upp system som är helt transparenta. Det faktum att företagen ska fakturera landstingen och att dessa svåreligen kan kontrollera sanningshalten i allt öppnar upp för bluff och båg.

Ett enklare sätt att lösa det på vore att se till att grundläggande välfärd ska bedrivas i offentlig regi. Privata företag kan vara ett komplement, men inte en betydande del av välfärdsservicen.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Vi får betala för privatiseringsfusket”

  1. Profilbild för High stable interest

    I dont see the logic in your argument but I think you’ve painted your strokes