Elfusket hade kunnat undvikas

Uppdrag granskning har ikväll avslöjat hur kraftbolagen fuskar med statens bidragssystem för förnyelsebar energi. Genom att bygga om gamla vattenkraftverk kan Fortum, Eon och andra kalla dessa för ”nya” anläggningar och därmed åtnjuta elcertifikat i mångmiljonklassen. Det är oacceptabelt och pengarna borde betalas tillbaka.

Vänsterpartiet vill inte att ny vattenkraft ska kunna få elcertifikat. Det är en produktion som står bra på egna ben. Vi vill istället se till att bidragen går till förnyelsebar energi som verkligen behöver växa, till exempel sol- och vindel. Hade detta varit politik nu så hade vi sluppit delar av problemen som Uppdrag granskning tar upp.

Elcertifikaten infördes 2003 och har hittills kanaliserat 27 miljarder kronor till förnyelsebar energi. I Uppdrag granskning påstår Maud Olofsson (C) att detta är det bästa stödsystemet som finns. Jag tvivlar starkt på det. Elcertifikat kan vara bra för viss sorts produktion, men för den verkliga framtidsenergin – sol och vind – kanske det inte är helt optimalt.

I flera länder i Europa använder man ett fastprissystem: De som producerar t ex vindel får ett fast pris som slås fast av staten för just vindelen. Fördelen är att producenterna vet exakt hur mycket de kommer få betalt. Det skapar därmed trygghet för de som investerar i energiformer som ännu inte har etablerat sig riktigt. Danmark, Tyskland och Spanien är några länder som med framgång byggt upp storskalig vind- eller solelproduktion på det sättet.

Jag är glad att vi Rödgröna är överens om att vilja satsa på ett fastprissystem för solenergi om vi vinner valet i höst.

Se mer om vind.
Läs hur Vattenfall, Eon och Fortum gjorde över 30 miljarder i vinst på EUs utsläppshandelssystem.


Publicerat

i

av

Kommentarer

2 svar till ”Elfusket hade kunnat undvikas”

  1. Profilbild för John
    John

    Nån måste ta strid mot elbolagens övervinster. Avregleringen är ett fiasko. Uppenbart att elcertifikaten måste stramas upp.

  2. […] inom media (Ja) och Svensk solenergi hur vi vill satsa på solenergi i framtiden (t ex med ett fastprissystem). När jag satt i EU-parlamentet fick jag många frågor från civilsamhället. Det gillar jag. Nu […]