Elfusket hade kunnat undvikas

Uppdrag granskning har ikväll avslöjat hur kraftbolagen fuskar med statens bidragssystem för förnyelsebar energi. Genom att bygga om gamla vattenkraftverk kan Fortum, Eon och andra kalla dessa för ”nya” anläggningar och därmed åtnjuta elcertifikat i mångmiljonklassen. Det är oacceptabelt och pengarna borde betalas tillbaka.

Vänsterpartiet vill inte att ny vattenkraft ska kunna få elcertifikat. Det är en produktion som står bra på egna ben. Vi vill istället se till att bidragen går till förnyelsebar energi som verkligen behöver växa, till exempel sol- och vindel. Hade detta varit politik nu så hade vi sluppit delar av problemen som Uppdrag granskning tar upp.

Elcertifikaten infördes 2003 och har hittills kanaliserat 27 miljarder kronor till förnyelsebar energi. I Uppdrag granskning påstår Maud Olofsson (C) att detta är det bästa stödsystemet som finns. Jag tvivlar starkt på det. Elcertifikat kan vara bra för viss sorts produktion, men för den verkliga framtidsenergin – sol och vind – kanske det inte är helt optimalt.

I flera länder i Europa använder man ett fastprissystem: De som producerar t ex vindel får ett fast pris som slås fast av staten för just vindelen. Fördelen är att producenterna vet exakt hur mycket de kommer få betalt. Det skapar därmed trygghet för de som investerar i energiformer som ännu inte har etablerat sig riktigt. Danmark, Tyskland och Spanien är några länder som med framgång byggt upp storskalig vind- eller solelproduktion på det sättet.

Jag är glad att vi Rödgröna är överens om att vilja satsa på ett fastprissystem för solenergi om vi vinner valet i höst.

Se mer om vind.
Läs hur Vattenfall, Eon och Fortum gjorde över 30 miljarder i vinst på EUs utsläppshandelssystem.

2 reaktioner på ”Elfusket hade kunnat undvikas

  1. Nån måste ta strid mot elbolagens övervinster. Avregleringen är ett fiasko. Uppenbart att elcertifikaten måste stramas upp.

  2. Pingback: Folkrörelserna och valet « Jens Holm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s