Acta – mörkläggningen går vidare

Regeringen basunerar idag ut att Actafilerna ska offentliggöras. In förstone kan det framstå som en stor seger för regeringen. Äntligen blir det ett slut på mörkläggningen. Nu ska vi få veta om EU och USA tänker försvåra spridandet av läkemedel, smyga in mjukvarupatent bakvägen, utsträcka immaterialrätten och ställa krav på nya straff i respektive lands lagstiftning.

Men, på onsdag då Acta ska offentliggöras kommer många nog bli besvikna. De olika ländernas s k förhandlingspositioner ska fortsätta att vara hemligstämplade (SvD). En stor del, kanske den största, av sanningen om Acta ligger just där.

actaNär regeringen lämnade ut Actafilerna till mig (och jag delade ut dem på Mynttorget) hade man hemligstämplat just detta (se ovan). Detta innebar att 80-90 procent av materialet var överskuggat i svart. Jag är rädd för att det vi kommer att få se på onsdag kommer att vara något bättre, men sanningen om Acta kommer knappast att avslöjas där heller.

Tyvärr.

En reaktion på ”Acta – mörkläggningen går vidare

  1. Ping: Acta kommer upp i riksdagen « Jens Holm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s