Ge besked om EMU

EU och EMU var tidigare, enligt borgarna, alla goda gåvors givare. Idag är det märkbart tyst om EMU från borgerligt håll. När Anders Borg (M) intervjuades i helgen kunde han inte ens säga om vår fria hållning från EMU hade varit bra eller dåligt för Sverige. Borgarna borde ge besked om EMU inför valet. Läs min och Jonas Sjöstedts debattartikel i Aftonbladet idag. Där eller nedan.

Aftonbladet 2010-04-16
Ge besked om EMU, borgare
Ett av de viktigaste vägvalen för Sveriges ekonomiska politik under kommande år är frågan om vi ska avskaffa vår valuta och istället anslutas till EUs valutaunion. Vi i de rödgröna partierna har gett besked om att någon om EMU-anslutning inte blir aktuell under den kommande mandatperioden. Folkets nej från omröstningen 2003 kommer att respekteras om vi vinner valet. Men vad händer om vi får en ny borgerlig regering efter valet i september? Det måste allianspartierna svara på i god tid innan valet.

Euron är i djup kris. De djupa ekonomiska problemen i länder som Grekland, Portugal, Italien, Irland och Spanien får hela europrojektet att skaka. Krismötena i Bryssel avlöser varandra – ändå saknas det en tydlig politik för om eller hur EU ska hjälpa de euroländer som är värst drabbade. Kristecknen hopar sig, allra värst ser det ut för Grekland som snart kan få akuta betalningsproblem, har svårt att låna upp pengar och där spararna rusar till banken för att ta ut sina besparingar.

Men Greklands problem är bara toppen på ett isberg. Euron gav under några år låga räntor som kraftfullt bidrog till den spekulationsbubbla som nu brister i flera länder. När länderna saknar egen valutapolitik så återstår bara ett stålbad av nedskärningar och lönesänkningar för att försöka ta sig ur krisen. Om Sverige hade varit en del av EUs valuta hade vi haft högre räntor en övervärderad valuta och därmed högre arbetslöshet. Om vi går med nu riskerar vi att på allvar dras in i eurokrisen. Dessutom blir euron ännu sämre fungerande som valuta om fler länder med behov av olika valutapolitik ansluter sig.

Trots detta så vill de borgerliga partierna att vi ska anslutas till euron. Det är som att kliva på ett skepp i sjönöd. Allra ivrigast är Folkpartiet. Partiet vill slå fast ett nytt datum för en svensk folkomröstning i frågan. De anser att valutaunionen fungerar så felfritt att de ekonomiska konsekvenserna av en svensk anslutning inte ens måste utredas innan vi går med. Även de andra borgerliga partierna verkar i princip vara för en svensk EMU-anslutning och en ny folkomröstning under kommande mandatperiod.

På väg in i EMUs tredje steg, den gemensamma valutan, måste den svenska kronan låsas till euron med fast växelkurs. Det samtidigt som eurons framtida stabilitet och värde är osäkrare än någonsin. Denna väg har vi provat förut. Under tidigt 90-tal var det envisa försvaret av den fasta växelkursen till eurons föregångare en kraftigt bidragande orsak till den djupa kris med massarbetslöshet som vi då hamnade i. Idag genomlider Lettland samma medicin. Med sin valuta låst till euron har deras verktyg mot krisen varit enorma lönesänkningar och rena slakten av välfärden. Trots det är arbetslösheten skyhög.

Väljarna har rätt att få besked i god tid innan valet. Vill högeralliansen att vi ska avskaffa kronan och anslutas till EUs valutaunion? Hur ska detta isåfall gå till? Genom en ny folkomrösting? När?

Jonas Sjöstedt, Umeå
Jens Holm, Stockholm
Tidigare EU-parlamentariker, nu kandidater till riksdagen, för Vänsterpartiet


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Ge besked om EMU”

 1. Profilbild för P-O Ohlsson
  P-O Ohlsson

  Replik.
  Hej Jens. Är det som du säger, att du tidigare har varit EU-parlamentariker, så är detta inlägg i debatten skrämmande. Då har alltså Sverige haft personer som har suttit nere i Bryssel utan att ha en aning om de grundläggande regler som styr hela EU. Enligt reglerna i det nya fördraget om europeiska unionens funktionssätt, har vi en legal skyldighet att gå med i valutasamarbetet. Detta är en skyldighet som vi godtog när vi ursprungligen gick med i EU 1995(då för övrigt samma regler gällde) och alltså inget vi idag kan sitta och på nytt politiskt diskutera. Den politiska diskussionen om dessa frågor fördes i och med vårt inträde i unionen. Sverige, till skillnad från bl.a. Danmark, gick med på dessa regler fullt ut, utan undantag, och har alltså en skyldighet enligt de grundläggande fördragen som hela EU-samarbetet bygger på att gå med i EMU och byta till euron när förutsättningarna för detta är uppfyllda (förutsättningar som vi för övrigt formellt sett idag inte uppfyller, men med lätthet skulle kunna uppfylla om vi aktivt arbetade utefter de skyldigheter som medlemsskapet förde med sig). En ny folkomröstning skulle bara ytterligare stärka det fördragsbrott som Sverige stod för i och med den första folkomröstningen. Med detta sagt, är heller inga politiska comebacks relevanta, nuvarande regering ignorerar också detta faktum. Men att en tidigare EU-parlamentariker som du, som sitter där nere med utgångspunkt i de regler som i nästa mening diskuterar den legala grunden för EMU-samarbetet – är som sagt skrämmande. Jag är ledsen, men om du hade gjort en grundläggande juridisk research i detta ämne skulle du illa kvickt ha tryckt på delete-knappen istället för send när du och din kollega hade skrivit klart denna debattartikel. Mvh, P-O Ohlsson

 2. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Hej PO
  Tack för ditt inlägg.

  Jo, det där är väl ingen nyhet precis. Och det är extremt problematiskt att Sverige med sin EU-ansökan inte begärde samma undantag som Danmark och Storbritannien fick.

  Oavsett hur mycket de från Bryssel kan hänvisa till vad Sverige j u r i d i s k t sett är bundet till (jag har haft ett par debatter om det med Kommissionen) är det till syvende och sist en svensk regering som bestämmer när vi ska anslutas. Det som förvånar mig är att borgarna, som nu sitter i regering och är EMU(fullt ut)-anhängare, inte driver en anslutning. Varför gör de inte det? Jag tror att de inte törs, helt enkelt.

  Jag förstår inte riktigt exakt vad som är ”skrämmande” i vårt inlägg.

 3. Profilbild för P-O Ohlsson
  P-O Ohlsson

  Hej igen Jens.

  Det som är skrämmande, eller i alla fall djupt oroväckande, är att ni p o l i t i k e r fortfarande försöker göra politik av en fråga som i sig inte hör till politiken längre. Det du diskuterar egentligen är inte anti-emu utan anti-eu och så långt vet jag inte om ens du är beredd att dra diskussionen, eller det kanske du är? Jag får erkänna att jag inte riktigt har koll på hur den politiska vinden gällande denna fråga har svängt inom ert parti på sistone. Det finns många viktiga frågor att diskutera p o l i t i s k t gällande EU, detta är dock inte en av dessa frågor… Mvh, P-O

 4. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Hej igen P-O,
  I sak har du en del poänger, särskilt från ett strikt juridiskt perspektiv.
  Men ditt inlägg är också ett uttryck för en av de stora demokratibristerna med EU, nämligen att en väsentlig del av politikområdena stängs, eller smalnas av för demokratisk kontroll/politisk debatt. Men får gärna slå mig på fingrarna för att jag, med alla medel, försöker ändra på detta.

  mvh jens