I-länderna torpederade klimatavtalet

Indiens miljöminister Jairam Ramesh säger till The Guardian, uppsnappat av DN, att det det textförslag som lades fram av det danska ordförandeskapet som gjorde att Köpenhamnskonferensen havererade. I förslaget, som sades ha stöd av USA och EU, skulle i-länderna ha klarat sig lätt undan minskningsåtaganden av växthusgaser. Klimatkonventionens krav på åtaganden utifrån historiskt ansvar var bortraderat.

Det intressanta är att Ramesh berättar att både han och hans kinesiske motsvarighet fick se dokumentet och hade en lång rad invändningar. Trots det kastade inte EU, USA och det danska värdskapet texten i papperskorgen. Förslaget läckte ut och dömdes ut av utvecklingsländerna. Då började EU och övriga i-länder göra allt vad de kunde för att ge Kina, Indien och andra växande utvecklingsländer ansvaret för det väntande fiaskot i Köpenhamn.

Den fråga som fortfarande hänger i luften är vilken roll miljöminister Andreas Carlgren (C) och Fredrik Reinfeldt (M) spelat i försöket att kringgå Klimatkonventionen. Eftersom Sverige då hade ordförandeskapet för EU vore det minst sagt naivt att tro att de inte har känt till, och godkänt, dokumentet. Märkligt nog är det precis det de säger, alltså att de inte hade någon aning om dokumentet.  Ingen har lyckas utkräva den borgerliga regeringen för deras ansvar för haveriet i Köpenhamn.


Publicerat

i

av

Kommentarer

2 svar till ”I-länderna torpederade klimatavtalet”

 1. Profilbild för Erik
  Erik

  För det är ju så rimligt att tro att det är Sverige som styr i den internationella politiken.

 2. Profilbild för fredrik

  Erik: är sverige alla I-länder?

  Den roligaste förklaringen jag har läst är denna: Venezuela var det land som sänkte klimatförhandlingarna.

  Välkommen till the twilight zone…

  Tjena.

  Egentligen kan ingen vara förvånad. Pengar styr, och miljöansvar kostar.