Absurda utförsäljningar

Dagens Nyheter rapporterar om hur lägenheter i allmännyttans regi såldes för tre respektive fem miljoner kronor. En månad senare var de till salu igen. Men då för 9,5 respektive 13,5 miljoner kronor. Det är allmänt känt att allmännyttans lägenheter säljs ut till underpris (man brukar tala om 30 procent under marknadspriset), men att det moderatledda styret i Stockholms stad numera säljer ut lägenheter för blott tredjedel av marknadspriset måste vara någon form av rekord.

Förlorare är förstås Stockholms invånare. Våra gemensamma tillgångar säljs ut till underpris och det blir allt mindre som vi äger gemensamt. Managementkonsulten Mikael Flovén skrev på DN-debatt häromdagen att hela 50 miljarder kronor har försvunnit från Stockholms stad. Detta som en följd av utförsäljningen av allmännyttan.

Det måste bli ett stopp för detta. Om inte rättviseargumentet biter: att staden segregeras som en följd av utförsäljningarna, borde väl folk som skattebetalare reagera. 50 miljarder kronor är lika mycket som hela Stockholms skolverksamhet under fem år. Eller som Stockholms skatteintäkter under två år. Det borde väl bita på även moderater och folkpartister…


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Absurda utförsäljningar”

  1. Profilbild för Debattören
    Debattören

    Kamrat Flovén är körd som managementkonsult på KMF efter en så korkad artikel. Man köper inte ett hyreshus fullt med boende för markn.priset av alla säljklara BR-lägenheterna. Rimlig skillnad mellan ombildn.pris och markn.pris är det bruksvärde som man redan har via sin besittningsrätt. Allt utöver är säljarens ockerpris. När ombildningens insats pressas ner med högt föreningslån = lånebördan flyttas SKENBART. Lurigt & bra om man säljer nästa dag. Dåligt & dyrt på lång sikt: inget ränteavdrag på BRF-lån.

    Allmännyttans gamla kåk säljs med 300-400% reavinst i innerstan. Mycket lägre där det bor värderingsmän, fastighetspampar och politrucker som tilltalar varandra med ”broder”. Sen kommer BRF som lånar i stället för BR-havarna. Med detta luriga upplägg kan medlemmarna i brödrarskapet få ut en hel del. De flesta, vanliga plebs, som säljer efter ombildn är de som inte kunde byta till större/lämpligare HR. Deras ”vinst” måste plöjas ner i en nyköpt BR. Större? En mille till. Ny hyresvärd = banken.