Klimatet prio för Vs väljare

Klimatet och miljön är den näst viktigaste frågan för Vänsterpartiets väljare enligt den undersökning som Sveriges Radio publicerar idag. 33 procent svarar att miljö/klimat är den viktigaste frågan, endast slaget av jobbfrågan som 41 procent av vänsterpartiväljarna rankar högst (se pdf).  Sjukvård, utbildning och äldreomsorg är också viktiga frågor för V-väljarna, men de rankas lägre än miljö/klimat.

Med detta i ryggen känns det helt rätt att hårdprioritera klimatet i valrörelsen. Vissa kanske tycker att man kan lämna den frågan till Miljöpartiet. Är inte de redan så bra på frågan? Jo, MP har en bra klimatpolitik, men vill man ha ett socialistisk parti som binder ihop klimat med rättvisa då finns det bara ett alternativ. Vänsterpartiet.

Se mitt inlägg om vänstern och klimatet och behovet av 350-ppmmål.

Se också LRFs färska undersökning om att 4 av 5 tycker klimatet är viktigt i årets val.


Publicerat

i

av

Kommentarer

6 svar till ”Klimatet prio för Vs väljare”

 1. Profilbild för Simon F.
  Simon F.

  Noterbart är dock att i norra Sverige, Vänsterpartiets starkaste fäste, anser endast 9 % att klimatet är den viktigaste frågan.

  Det stämmer väl överens med min bild. I min kommun röstar 25 % på vänstern. Men jag har inte träffat en enda människa som angett klimatet som en viktig valfråga. Inte en enda.

 2. Profilbild för jens
  jens

  Som man frågar får man svar, kanske 🙂

 3. […] mycket om miljö och klimat. Här tror jag att det finns en enorm potential i vardande. Se bara Sveriges Radios valundersökningen häromdagen. Vänsterväljarna rankar miljön och klimatet som den näst viktigast valfrågan. Det är endast […]

 4. Profilbild för Robban
  Robban

  Jens:

  Har du läst alla kongressmotioner till partiet? Där finns det förslag om 350 ppm i valplattformen, något som ledningen tragiskt förkastar.

 5. Profilbild för jens
  jens

  Hej Robban
  Har inte läst alla, men finns många intressanta om klimatet. Jo, den om 350 ppm ligger jag själv bakom så den känner jag till 🙂

 6. […] för ett tag sedan rankar Vänsterpartiets väljare miljö- och klimatfrågorna som den viktigaste frågan näst jobben. När SOM-universitetet undersökte opinionen kring klimat- och energifrågor var Vs väljare de […]