Klimatet prio för Vs väljare

Klimatet och miljön är den näst viktigaste frågan för Vänsterpartiets väljare enligt den undersökning som Sveriges Radio publicerar idag. 33 procent svarar att miljö/klimat är den viktigaste frågan, endast slaget av jobbfrågan som 41 procent av vänsterpartiväljarna rankar högst (se pdf).  Sjukvård, utbildning och äldreomsorg är också viktiga frågor för V-väljarna, men de rankas lägre än miljö/klimat.

Med detta i ryggen känns det helt rätt att hårdprioritera klimatet i valrörelsen. Vissa kanske tycker att man kan lämna den frågan till Miljöpartiet. Är inte de redan så bra på frågan? Jo, MP har en bra klimatpolitik, men vill man ha ett socialistisk parti som binder ihop klimat med rättvisa då finns det bara ett alternativ. Vänsterpartiet.

Se mitt inlägg om vänstern och klimatet och behovet av 350-ppmmål.

Se också LRFs färska undersökning om att 4 av 5 tycker klimatet är viktigt i årets val.

6 reaktioner på ”Klimatet prio för Vs väljare

 1. Noterbart är dock att i norra Sverige, Vänsterpartiets starkaste fäste, anser endast 9 % att klimatet är den viktigaste frågan.

  Det stämmer väl överens med min bild. I min kommun röstar 25 % på vänstern. Men jag har inte träffat en enda människa som angett klimatet som en viktig valfråga. Inte en enda.

 2. Ping: V har allt att vinna « Jens Holm

 3. Jens:

  Har du läst alla kongressmotioner till partiet? Där finns det förslag om 350 ppm i valplattformen, något som ledningen tragiskt förkastar.

 4. Hej Robban
  Har inte läst alla, men finns många intressanta om klimatet. Jo, den om 350 ppm ligger jag själv bakom så den känner jag till 🙂

 5. Ping: V-kongress i klimatets tidevarv « Jens Holm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s