Välfärden i händerna på nolltaxerande riskkapitalister

Det är med all rätt det blir ramaskri när den borgerliga majoriteten i Stockholm slumpar bort fyra förskolor för 630 000 kronor och året efter gör dessa förskolor en vinst på över tre miljoner kronor. Eller hemtjänsten i Vantör, som såldes ut för blott 69 000 kronor, året efter kunde de nya ägarna registrera en vinst på över fyra miljoner kronor.

I fallen ovan handlar det om att cheferna på institutionerna har fått tagit över verksamheten till ett kraftigt underpris (vinsterna talar för det). Inom några år kommer förskolorna, hemtjänsten och andra verksamheter vara i händerna på multinationella riskkapitalbolag. Det är en av slutsatserna i Kent Wernes ambitiösa granskning i senaste Ordfront av privatiseringarna inom välfärdssektorn. Resultatet är rätt skrämmande.

Allt fler verksamheter inom vården, skolan och äldreomsorgen drivs numera av globala företag med vinst som primära intresse. För företagen kunde upplägget inte vara bättre: köp till ett billigt pris och den löpande finansieringen (vinsterna) kommer ständigt finnas där i form av skattepengar.

Och vinsterna är inga småsummor. De fyra största koncernerna inom skolan gjorde en sammanlagt vinst på drygt 250 miljoner kronor år 2008. Så gott som allt är finansierat med skattepengar. De sex vårdjättarna Carema, Capio, Attendo, Aleris, Praktikertjänst och Frösunda kunde år 2008 notera en vinst på 1,2 miljarder kronor. Carmea toppar ligan på 326 miljoner kronor i vinst.

Det mest upprörande i Wernes granskning är att dessa storföretag är baserade i skatteparadis som Jersey och Guernsey. De betalar ingen skatt alls eller extremt lite.

Ordet privatisering lär härstamma från latinets privare, som betyder beröva. När grundläggande välfärd läggs i händerna på nolltaxerande riskkapitalister får man söka efter tydligare exempel på att privatiseringar just handlar om att beröva oss på det vi ägde gemensamt. En solklar huvudfråga till valrörelsen.

Se också Klas Rönnbäcks och Vänsterpartiets utmärkta Privatiseringarnas pris (som pdf).
DN.

10 reaktioner på ”Välfärden i händerna på nolltaxerande riskkapitalister

 1. Jens:

  Ursäkta språket men varför i helvete vågar inte den rödgröna oppositionen återkommunalisera privatiserad egendom? Törs de inte eller vill de inte?

  Det borde fan vara fängelsestraff eller utvisning för den som kränger bort vår gemensamma egendom!

  PS.
  Var kan man köpa cuba cola?

 2. Håller med robban. Varför krävs inte detta? Till och med sossarna i jönköping vill återkommunalisera vårdcentralerna här.

  Jag undrar med var man köper cuba kola :D!

 3. Hej Robban och Danne,
  Jag, och Vänsterpartiet, håller helt med. Det är dags att ta tillbaka. Problemet är att det kan vara dyrt i många fall.
  Cuba Colan köpte jag på en restaurang vid psykologiska inst vid Sthlms universitet. Tyvärr alldeles för sällsynta.

 4. Hej!
  Skulle vilja justera en felaktighet i din text. Carema är ett svenskt bolag ägt av Ambea, också ett svenskt bolag. Bolagen betalar skatt i Sverige.
  Kenneth Wall, informationschef Ambea

 5. Hej Kenneth,
  Men vilka äger Ambea? Är det inte de brittiska riskkapitalisterna 3i? Se: http://www.3i.com/portfolio/companies/ambea.html
  Carema betalar skatt, men väldigt lite i förhållande till vinsten. Vinst 2008: 326 miljoner, skatt 30 miljoner, trots att bolagsskatten väl ligger på 30 procent.
  Rätta mig gärna om jag har fel.

 6. Hej Jens!
  Caremas vinst konsolideras till moderbolaget Ambea (exklusive under året förvärvade bolags skatt) som betalar skatt i Sverige utifrån befintliga skatteregler. Procentandelen varierar från år till år beroende på olika avdragsmöjligheter som finns i det svenska skattesystemet. Faktum kvarstår alltså, Ambea betalar skatt i Sverige. Någon vinstutdelning har inte skett till 3i under den tid de ägt bolaget.
  Kenneth Wall, informationschef Ambea

 7. Pingback: Privatiseringarna – ett fåtals lycka « Jens Holm

 8. Pingback: Vi får betala för privatiseringsfusket « Jens Holm

 9. Pingback: Vi behöver en överkapacitet – från snöröjning till självmord » Stockholmsvänstern – Vänsterpartiet i Stockholms stad

 10. I don’t even know the way I finished up right here, however I assumed this post was once good. I do not understand who you’re however definitely you’re going to a well-known blogger should you are not already 😉 Cheers!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s