Nej till äckel-köttklistret

Äntligen vad vi alla har väntat på: köttklister!

Jaså inte….

Det är svårt att förstå den borgerliga regeringens stöd till köttklister, d v s enzymet trombin som kan användas för att sätta ihop köttdelar till större produkter. Det sägs att det ska vara oskadligt. Ja, kanske det. Men samma argument brukar framföras om en mängd andra tillsatser. När de lyfts ut från laboratoriet till en massmarknad kan man få helt andra resultat.

Den viktiga frågan här är snarare, varför ska vi acceptera köttklister i livsmedel över huvudtaget? Visst köttindustrin tycker säkert att det är finemang att man i framtiden ska kunna maskera olika snuskprodukter genom att sätta ihop det till något annat. Men vad har konsumenterna att vinna på det?

Det finns också ett klassperspektiv i detta. Med trombinet ökar möjligheterna att föra ut suspekta ingredienser i stor skala. Ihopklistrat kött kommer inte bli något finkött, utan snarare en slutprodukt av en massa slask som ingen annan vill ha. Klisterköttet blir alltså en billig produkt. Regeringen säger att klistret ska märkas så att de som äcklas av det ska kunna välja bort det. Hög- och medelinkomsttagarna kommer alltså att kunna rata klistret, medan låginkomsttagare för köpa det med dåligt samvete. Tack för det.

Köttklister och skräpkött kommer bara leda till en ännu högre konsumtion av animalier än idag.  Detta i en tid när vi borde kraftigt minska konsumtionen eller helt avstå från köttet.

Det hela är cyniskt och smått äcklande. Vår regering i ett nötskal, med andra ord.

Varför skickar förresten regeringen bara ut tjänstemän i frågan? Hittills har jag inte sett en enda regeringsföreträdare försvara beslutet. Eskil Erlandsson (C), törst du inte stå för ditt stöd till köttklistret?

SvD, GP, SRSveriges Konsumenter


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Nej till äckel-köttklistret”

  1. Profilbild för Christian
    Christian

    ”Men samma argument brukar framföras om en mängd andra tillsatser. När de lyfts ut från laboratoriet till en massmarknad kan man få helt andra resultat.”

    Trombin är ett av de enzym som ingår i koagulationskaskaden. Skall vi förbjuda blodpudding också? Många tycker ju det är ”äckligt” och ”snuskigt”.

    Påminner lite om att vilja förbjuda den hemska tillsatsen E300 i mat. Men vitamintabletter kan vara bra att äta. Synd då bara att E300 är C-vitamin…