Eskil till svars för grisplågeriet

Idag kl 13.00 ska riksdagen debattera missförhållandena inom den svenska grisindustrin.  Det är en extradebatt där jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) förväntas berätta hur han ska komma tillrätta med problemet.

Erlandsson vill gärna påskina att han inte har något ansvar för det som har hänt. Läs gärna mina tidigare inlägg om hur Erlandsson skrotade Djurskyddsmyndigheten, monterade ned djurskyddstillsynen och drog bort stora resurser från tillsynen. Jag har nu dessutom kollat upp hur många djurskyddsinspektörer som fanns innan Erlandsson lade över ansvaret från kommunerna till länsstyrelserna. Enligt statistik från jordbruksverket fanns det i fjol 183 djurskyddsinspektörer (räknat som heltidstjänster) i kommunerna. Någon sammanställning för hur många de är på länsstyrelserna finns ännu inte. Men jag har fått siffror för några län. Skillnaden är slående:

Västra Götalands län har gått från 32 inspektörer till i år 22, Kalmar från 12 till 6, Jönköping från 11 till 5 och Skåne 22 till 16.  Alltså, på flera ställen en halvering av antalet inspektörer. Detta för att Erlandsson inte skjutit till tillräckligt med resurser.

I jordbruksverkets statistik framgår också att det gjordes ungefär 16 500 inspektioner i fjol. Erlandsson har ju tagit bort inspektörernas möjligheter att ta ut avgifter för sina inspektioner. Om de hade fått göra det och om vi utgår från att en sådan avgift skulle vara 1500 kr per gång skulle det innebära nästan 35 miljoner kronor till tillskott. För den summan skulle man kunna anställa nästan 50 inspektörer till. Inte illa!

Om detta borde debatten idag handla: Återupprätta en ny djurskyddsmyndighet och stärkt den offentliga djurkontrollen.

Men det borde också handla om det etiskt ohållbara med dagens extremt höga köttkonsumtion. Sedan 1990 har konsumtionen i Sverige ökat med 50 procent. Det leder till en alltmer fabriksmässig djurhållning samt ökad press på klimatet och ekosystemet. Vi behöver en strategi för en minskad köttkonsumtion, eller avskaffad.

Se också pressmeddelande från Västra Götalands län om behovet av ökade resurser till tillsynen.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Eskil till svars för grisplågeriet”

  1. […] vara mångdubbelt fler för att vi ska kunna ha någon som helst koll på vad som händer. Minns grisavslöjandena för några månader […]

  2. […] är har djurkontrollerna rasat under det borgerliga styret? Jag har skrivit om det tidigare. Eskil Erlandsson gjorde en stor omorganisering utan att skjuta till tillräckliga resurser. De […]