Rösta vänster – för djuren

Har varit på två fantastiska valfinaler för vänsterpartiet: i Farsta och sedan på Medborgarplatsen. Sol, mycket folk, fantastiska tal och bra stämning. Massor av frågor. Kul att få prata både spanska och (stapplande) franska med invandrade förstagångsväljare!

I mitt valtal talade jag om de tre saker som jag lyft upp under hela valrörelsen (och som allt för få diskuterar): 1. Folkomröstning om EU:s grundlag, 2. Ja till trängselavgifterna och 3. Avveckla pälsindustrin och stärk djurens rättigheter.

De två första har jag varit inne på i tidigare inlägg. Förbud mot pälsindustrin borde inte vara en valfråga: Den borde redan vara förbjuden. S, v och mp hade lade i somras fram ett förslag som bara var att klubba igenom, men på grund av EU-bestämmelser måste andra länder få rätt att stoppa förbudet (med hänvisning till den inre marknadens krav på fri rörlighet för varor och tjänster). Vem sa förresten att EU inte lade sig i svenskt djurskydd… Detta utnyttjades av svensk pälsindustri som knuffade Frankrike och Slovakien framför sig. De två länderna hade invändningar mot de nya bestämmelserna och på grund av detta kunde inte pälsförbundet klubbas igenom innan valet.

I vart fall: Nu finns ett färdigt beslutsförslag som innebär förbud mot dagens pälsdjursuppfödning. EU kan knappast denna gång sätta sig för detta (bara fördröja, vilket de redan gjort). De borgerliga partierna har bestämt sig för att riva upp detta och fortsätta att tillåta tvångsuppfödning och slakt av 1,3 miljoner oskyldiga minkar varje år. Årets val är alltså inte bara ett val mellan höger och vänster, mellan miljöreformer och miljödumping, utan också för eller emot bättre villkor för djuren.

Därför blev jag så himla glad när jag såg djurrättsaktivister som demonstrerade på Medis med en megastor banderoll ”Alliansens vallöfte – att döda 5,2 miljoner minkar nästa mandatperiod”.
Antiallians

Det är inte första gången aktivister har demonstrerat mot borgarnas djurfientliga politik (borgarna vill ju lägga ned djurskyddsmyndigheten och har inga djurambitioner över huvudtaget). En massa moderater och kristdemokrater blev förstås sura över att aktivisterna påpekade detta. Vad gjorde de? Jo, m och kd hotade att stämma djurrättsaktivisterna för att de tecknat av deras logotyper på banderollerna. Trist att de inte kan ta en saklig debatt om sin djurfientliga politik istället.
Antiallians kd
När jag jobbade som grävande journalist på Djurens rätt var jag bland annat ute på en massa pälsfarmer och dokumenterade pälsverksamheten. Utan att överdriva kan jag säga att det är mer barbariskt än man kan föreställa sig. Just nu pågår den s k pälsningen ute på farmerna. Det är alltså just nu man gasar ihjäl och flår över en miljon minkvalpar. Till vilken nytta?

Även om jag inte tycker att det är några trevliga bilder lägger jag ändå ut dem här, för att alla ska se vad det är som pågår runt omkring på drygt 100 farmer i södra Sverige.

MinkkropparMinkkroppar_1Flådd mink

Usch! Låt oss få ett slut på detta!

Rösta vänster – för djuren!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”Rösta vänster – för djuren”

 1. Profilbild för laban
  laban

  men vad är då kött industrin?om djuret(minken) dör på en gång så är det väl inte värre än för korna,gamla hästar,hundar,katter osv då man avlivar minken…eller är ni emot att minken inte fått levt ett bra liv innan det att dom dör?men det finns ju mer djur som far mer illa än så,tex så kallade djur älskande tanter(ska man bränna deras hus ?) som har huset fullt med utsvultna döende katter som anses världelösa och avlivas(om de har tur) efter att ha haft det tusen ggr värre än minken haft det sina sista sekunder i livet..(ska man bränna bondgårdarna?)jag vill bara se hur objektiva ni är eller om ni är lika oupplysta som rästen av den här fucking världen…Kanske ni vill ha världen på ert sätt men det vill väl även Bush,Al-caida mm

 2. Profilbild för jens

  Grejen är ju att vare sig minkarna eller djuren inom köttindustrin ”dör på en gång”, d v s smärtfritt och snabbt. Framför allt är livet de lever innan de slaktas ett enda elände, och det är det vi emotsätter oss.

 3. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Du laban:
  Självklart tycker jag och de som delar mina åsikter att även köttindustrin är för bedrövlig eller att djur far illa hos människor som inte kan ta ansvar för dem. Men man måste välja ett mål i taget ibland, det kan på sikt vara mer effektivt än att verka på alla fronter samtidigt. Gott så att börja med pälsindustrin, som ändå är en fråga där många människor håller med, dvs inser det orimliga i att föda upp och döda djur enbart för pälsen. Köttet är en svårare fråga förstås, men lita på att vi är många som vill förändra!

 4. Profilbild för Kenneth
  Kenneth

  Ni e sjuka i huvudet!
  Ta reda på fakta innan ni uttalar er om alla farmare!!!
  Å sluta smygfilma, gör det på hederligt vis!!!

 5. Profilbild för Djurvännen Emma
  Djurvännen Emma

  Ner med minkfarmarna.
  Det är ren djurplågeri att hålla minkarna på detta sätt.
  Vill ni som är för detta djurplågeri kanske bytta plats med minkarna?
  Lägg ner alla minkfarmar.
  Djurvännen Emma