1 maj 2022

Haft en toppendag i Södertälje, där jag talade. Mitt tal som pdf eller nedan.

1 maj, 2022, Södertälje

Idag är det 1 maj – arbetarrörelsens högtidsdag. Vi brukar genomföra den här dagen med rättvisa och solidaritet som främsta paroller. Men Sverige idag är dessvärre inte särskilt rättvist eller solidariskt. Jag noterade att de svenska storbankerna har återigen gjort rekordvinster och tjänat över 130 miljarder kronor i fjol. Och de svenska miljardärerna har blivit allt fler – 524 stycken – och vi har nu flest miljardärer bland alla OECDländer. Samtidigt finns det många i Sverige som vaknar varje morgon och undrar hur de ska ha pengar till att betala nästa hyra, om barnen ska få äta sig mätta eller inte har råd med ett SLkort. Det här är inte det Sverige vi vill leva i. De som har mycket måste vara beredda att dela med sig. Det är dags att öppna kassavalven – pengarna behövs i våra skolor, äldreomsorgen, sjukvården, kollektivtrafiken och klimatomställningen. Det är hög tid för ett Rättvist Sverige – inte Girigsverige.

Det bästa vi vet – solidaritet!

På andra sidan Östersjön, ett par hundra mil härifrån bedriver just nu Vladimir Putin ett brutalt anfallskrig mot en oskyldig nation, Ukraina. Sjukhus, skolor, bostäder attackeras urskiljningslöst. Tusentals civila har dödats och skadats. Ett land och en befolkning kan utplånas om den ryske despoten får som han vill. Vad värre är: Vi är med och finansierar detta. Handeln med rysk olja och gas är det som håller igång Putins pansarvagnar, raketer och inhyrda legoknektar. Därför säger vi i Vänsterpartiet: Inte en krona, inte en euro till Putins krigsmaskin. Stoppa handeln med oljan och fossilgasen – stäng våra hamnar för de ryska fartygen.

Vi i Vänsterpartiet har lyft den här frågan flera gånger med regeringen. Då brukar vi få höra att vi kan inte stoppa handeln själva, vi måste vänta på EU. Och dessutom köper vi ju så lite från Ryssland som det är. Men det är helt fel resonemang. Det har betydelse vad ett land gör. Om Sverige sätter stopp kommer vi påverka andra länder att göra detsamma.

Solidariteten med Ukrainas folk ger mig hopp, trots allt elände. Det är många som nu ställer upp med en sängplats, ger mat och husrum till flyktingar. Engagemanget och solidariteten är stor. Och runt om i världen vänder land efter land Putins krig ryggen. Det är den här solidariteten som tillslut kommer att få ett stopp på kriget. Men vi måste skynda på det så mycket vi kan.

Och låt oss inte förledas i tanken om att en svensk anslutning till Nato skulle göra världen tryggare. Tvärt om. Världen blir osäkrare av att länder sugs upp av krigsallianser. Världen behöver modiga länder som står upp för fred, frihet och folkrätt inte marscherar i takt i en krigsallians. Därför säger vi nej till Nato. Vi säger ja till fred och alliansfrihet.

Och vems Nato är det natoanhängarna egentligen vill ansluta oss till? Till Victor Orbans, Turkiets Erdogans eller Donald Trumps – om olyckan är framme och han vinner nästa val? Det får vi aldrig något svar på. För oss är det klart och tydligt. Inga svenska tjejer och killar ska tvingas in i de ländernas krig.

På tal om olja och gas. Rysslands krig ser jag som fossilekonomins sista dödsryckning. Vi alla vet att det är det förnybara som är framtiden. Jag tror Putin också vet det, därför försöker han använda all makt han har att stoppa den processen. Budskapet är klart. FNs klimatpanel har kommit med två omskakande rapporter bara i år, och de talar ett tydligt språk. Vi måste ställa om nu. Aldrig någonsin under de senaste 800 000 åren har det funnits så mycket växthusgaser i atmosfären som nu. Utsläppen måste ned och vi i Vänsterpartiet vet vad som behövs. Vi behöver en aktiv politik för en systematisk klimatomställning. Vi som individer kan göra, och ska göra det vi kan, men vi måste använda politiken som vårt främsta verktyg för klimatomställningen. Vi i Vänsterpartiet säger

Ställ om transportsektorn. Bygg inga nya motorvägar, investera i järnvägen och kollektivtrafiken. Sossarna och moderaterna har kommit överens om att bygga en ny dyr motorväg, Tvärförbindelse Södertörn för över 16 miljarder kronor. Den kommer leda till ökad trafik och ökade utsläpp. Det är det vi inte ska göra.

Lägg ned flyglinjer och flygplatser. Vi kan börja med Bromma flygplats. Låt oss istället bygga 30 000 nya bostäder där, grönområden och tillskapa tusentals nya gröna jobb. Pandemin har ju visat att direktörer och andra inte längre behöver pendla med flyg, det går att ha digitala möten.

Satsa på växtbaserad mat. Jag noterar att vegetarisk mat är det som går bäst just nu hos Konsum, ICA och Hemköp. Mycket bra, och låt oss politiskt understödja den processen med stöd till bra växtbaserad mat och servera mer vegetarisk mat i offentlig sektor, inte minst i våra skolor.

Värna våra skogar. Träd binder koldioxid och inget är egentligen så bra för klimatet som att låta våra skogar växa.

Vi Vänsterpartiet har en plan för allt detta. Vi vill inrätta en investeringsplan för klimatomställningen på 700 miljarder kronor för de kommande tio åren. Den skulle kunna ta oss ur den klimatkris vi nu befinner oss i.

Allt det här är viktigt, men än viktigare ä vad det är för ekonomiskt system som vi verkar för. Idag har vi ett ekonomiskt system – vi brukar kalla det kapitalism – som agerar som om vi hade fyra planeter när vi bara har en. Kapitalismen bygger på ständig ackumulation, allt ska växa och det ska bli mer och mer av allt. Vi vet att kapitalismen skapar klyftor och orättvisor, men den föröder också den planet vi lever på, vårt enda hem. Vi i vänstern har varit bra på att kritisera kapitalismen för dess rovdrift på arbetare och för de klyftor som skapas, men vi måste också ta upp att den är helt oförenlig med våra miljömål och vår vision om att skapa en ekonomi inom de ramar som naturen satt upp för oss. Därför säger vi vänsterpartister, avskaffa kapitalismen. Låt oss bygga ett rättvis och hållbart samhälle inom naturens ramar.

De senaste veckorna har det varit mycket tal om våld i Sverige. Om dödsskjutningar och nu senast om våldsamheterna i påskas. Vi har ett antal stora utmaningar att ta oss an på det här området. Vi behöver mer poliser i vissa områden. I andra områden behöver vi stora investeringar i det förebyggande arbetet; att öppna den där ungdomsgården igen, rusta upp skolan, satsa på fler fritidsaktiviteter och överbrygga orättvisor. Vi måste få bort knarkhandeln och få bort alla vapen. Det här är viktiga frågor som behöver snabba lösningar.

Men ibland frågar jag mig, varför ropas det bara på hårdare tag mot en viss sorts våld och kriminalitet? Var är ex vis Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson när det handlar om mäns våld mot kvinnor? Det här är ett våld som sker varje dag i vårt samhälle. I alla samhällsklasser, i alla bostadsområden. Varje år anmäler kvinnor 30 000 våldsbrottsfall och i nästan alla fall är förövaren en man som kvinnan dessutom känner. Varje månad dödas en kvinna, och nästan alltid av en man hon känner. Mäns våld mot kvinnor är det yttersta beviset för att vi fortfarande – år 2022 – lever i ett patriarkat, ett samhälle som förtrycker kvinnor. Vänsterpartiet är ett feministiskt parti. Därför säger vi; mäns våld mot kvinnor måste stoppas. Vi säger:

Mannen som slår ska sitta inne, kvinnan ska vara fri och vara ute.

Polis och rättsväsende måste prioritera kampen mot mäns våld mot kvinnor.

Allt stöd till kvinnojourerna och alla andra som varje dag arbetar för att stödja kvinnor och bekämpa mäns våld.

Krossa patriarkatet – låt oss bygga ett jämställt samhälle.

1 maj har sin upprinnelse i arbetarnas kamp i Nordamerika och Europa i slutet av 1800-talet. Då kämpade de för åttatimmarsarbetsdag och värdiga arbetsförhållanden. Nu, 130 år senare, är det dags att lyfta blicken. Vad kämpar vi för idag? Vad är det för samhälle vi vill ha? Vi i Vänsterpartiet har några svar på de frågorna.

Vi vill ha ett samhälle där du är medborgare, snarare än konsument

Där vi samarbetar snarare än konkurrerar,

Där vi omfördelar snarare än tillämpar naturens lag om den starkastes rätt.

Där vi rustar för fred snarare än krig.

Och ett samhälle där vi verkar för hållbar utveckling snarare än ständig ackumulation.

Vi vänsterpartister har alltså ett svar. Vi strävar efter att bygga ett samhälle där vi fördelar åt var och en efter behov, från var och en efter förmåga. Där var och ens fria utveckling är en förutsättning för allas utveckling. Ett samhälle där vi lever inom de ramar som naturen gett oss. Ett samhälle där vi respekterar varandra som individer – oavsett kön eller etnisk tillhörighet.

Det, kära mötesdeltagare, är vad vi kallar ett socialistiskt samhälle. Det är vad vi strävare efter.

Idag. Imorgon. Alltid.

Tack.

Jens Holm (V)


Publicerat

i

av

Etiketter: