COP26 – utkast till överenskommelse

Spontan demo inne på COP26

I morse anlände jag till Glasgow och COP26. Tågresan från Köpenhamn (där jag var i måndags på möte med danska trafikutskottet) gick finfint och avslutades med ett bekvämt nattåg London-Glasgow.

Idag har det kommit ett utkast till överenskommelse (7 sidor) mellan alla länder här på COP26. På frågan, räcker det för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader?, är svaret nej. På frågan, är det något som går att bygga på?, kanske svaret ändå kan vara ja. Alla de viktiga frågorna som brukar förhandlas om finns med där: klimatfinansiering, regelboken (hur utsläpp ska rapporteras och annat), förluster och skador, tekniköverföring, klimatanpassning och det kontroversiella förslaget om marknader för utsläppsminskningar (Artikel 6).

Nu får vi hoppas att de sista skälvande dagarna av toppmötet kan spetsa till formuleringarna och göra de så konkreta som möjligt. Det mest oväntade, och positiva, var kanske punkt 37 som kräver en utfasning av fossila subventioner. Den lyder:

”Calls upon Parties to accelerate the phasing-out of coal and subsidies for fossil fuels.”

I punkt 44 föreslås att målet om 100 miljarder dollar årligen i klimatfinansiering från världens rika länder till utvecklingsländerna ska höjas. Men än så länge har den rika världen inte nått målet om 100 miljarder, trots att det skulle varit på plats redan i fjol. Sånt gör att förhandlingarna ofta utvecklas till en strid mellan Nord och Syd. Jag gissar att den polariseringen kommer att tillta nu de sista dagarna. Skrivningarna om tekniköverföring, klimatanpassning, förluster och skador (loss and damage) är exempel på områden som måste förbättras. Vi får se hur det går.

Annars är det spännande att bara vara på plats här. Man träffar mycket intressant folk, kan lyssna på side-events, titta på utställningar och vara med på spontana klimatdemonstrationer, vilket skedde idag.

Mina kollegor Malin Björk och Elin Segerlind har just lämnat COP26. Här kan du läsa Elins senaste inlägg om COP26. Du kan följa förhandlingarna online (men det är inte helt enkelt att förstå allt) hos FN och via Storbritanniens COP26sida.


Publicerat

i

av

Etiketter: