Bygg Norrbotniabanan

Trots regeringens löften går bygget av Norrbotniabanan alldeles för sakta. Det behöver pengar och ett tydligt ledarskap. Se min fråga nedan.

Norrbotniabanan
Skriftlig fråga, 2021-04-27 av Jens Holm (V) till Tomas Eneroth (S)

Vänsterpartiet har länge drivit att Norrbotniabanan, 27 mil järnväg mellan Umeå och Luleå, ska färdigställas till senast 2030. Men vi oroas av regeringens svaga ledarskap i frågan. Projektet är underfinansierat och i dagsläget finns ingen planering för att det viktiga bygget ska bli klart i tid. Det är märkligt utifrån det stora behovet av stärkt järnvägskapacitet längs Norrlandskusten. Från norr kommer många av våra exportprodukter och i dag sker de flesta av transporterna söderut på långtradare eftersom nuvarande järnväg inte har tillräcklig kapacitet. Persontrafiken sker också till stor del på väg eller med flyg. Att ta tåget tar i dag för lång tid.

Flera stora, viktiga industrisatsningar har gjorts och planeras i de norra delarna av landet. LKAB satsar på fossilfri gruvbrytning, det görs satsningar på fossilfri stålproduktion, Northvolt har investerat stora resurser i en hållbar batterifabrik i Skellefteå och det finns viktig skogsindustri längs hela kusten. Självklart bör alla dessa produkter transporteras med det renaste och mest energieffektiva transportsättet, järnväg, för att behålla sin trovärdighet men för att det ska vara möjligt måste Norrbotniabanan byggas. Under det brinnande klimatnödläget måste vi se till att så många transporter som möjligt flyttas över till järnvägen. Med en färdigbyggd Norrbotniabanan skulle det vara möjligt då koldioxidutsläppen minskar med minst 80 000 ton per år. När kapaciteten förbättras så mycket som den gör med Norrbotniabanan minskar också transportkostnaderna med upp till 30 procent och banans förstärkning för godstrafiken kommer hela Sverige till godo.

Det är glädjande att regeringen i sin infrastruktur säger att ”planeringen för att bygga Norrbotniabanan i sin helhet ska intensifieras”. Men vad betyder detta egentligen?

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:
Avser ministern verka för att regeringen tillser att planering genomförs för att möjliggöra att Norrbotniabanan står färdig senast 2030?

………………………………………

Jens Holm (V)


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Bygg Norrbotniabanan”

 1. Profilbild för Andreas
  Andreas

  Hej Jens!
  Bra jobbat👍👍
  Kommer din fråga att besvaras inom ramen för en interpellationsdebatt och i sådana fall när?
  Med vänlig hälsning, Andreas

  1. Profilbild för jensholm

   Hej Andreas. Jag kommer få ett skriftligt svar, trol den här veckan. mvh Jens