Subventionera vego istället

Det är fantastiskt att köttkonsumtionen äntligen går ned, i synnerhet bland unga. Vad gör EU då? Jo, subventionerar en stor reklamkampanj för att ÖKA konsumtionen av fläskkött. Helt i strid med våra klimatambitioner och folkhälsomål. Regeringen måste agera mot denna galenskap.

Dessvärre är det inte första gången EU subventionerar köttindustrin, det är snarare en bärande del av EUs jordbrukspolitik. Detta måste få ett stopp. Läs min fråga till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

Växtbaserat istället för grissubventioner
Skriftlig fråga till statsrådet Jennie Nilsson, 2019-08-21
FN:s klimatpanel IPCC har nyligen i rapporten ”Climate Change and Land” konstaterat att köttkonsumtionen bidrar till stora utsläpp av växthusgaser och förordar att en omläggning till mer växtbaserad kost för att våra klimatmål ska uppnås. Rapporten är bara en i raden av många tunga instanser som pekar på det ohållbara i dagens höga nivåer av animaliekonsumtion. Här kan Sverige och EU göra stor nytta i att ta vårt ansvar och driva en politik för minskad köttkonsumtion och främjande av växtbaserad mat. Men dessvärre gör vi i dagsläget tvärtom. EU finansierar animalieindustrin med mångmiljardbelopp. Det senaste exemplet är kampanjen Gilla gris, en EU-finansierad reklamkampanj på 27 miljoner kronor med syfte att öka fläskköttskonsumtionen, i synnerhet bland unga.

Nu då svenskarna äntligen väljer att konsumera mindre kött går EU in och ”korrigerar” det med reklampengar till animalieindustrin. Det här kan regeringen inte stillatigande åse.

Jag vill därför fråga statsrådet:
Avser statsrådet att vidta åtgärder för att stoppa kampanjen Gilla gris och i stället främja en övergång till växtbaserade livsmedel?

Jens Holm (V)


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Subventionera vego istället”

  1. […] har tidigare skrivit om den helt orimliga köttkampanjen Gilla gris. Eftersom detta är en kampanj med syfte att öka […]