Bra med färre plastpåsar

Regeringen lägger idag fram ett förslag om skatt på plastpåsar. Syftet är en del i minska plastanvändningen. Det är ett bra förslag som jag väckte till regeringen redan i februari i fjol. Då var svaret att regeringen kunde tänka sig ”kompletterande initiativ”.

Nu kommer det ett sådant, och som dessutom kommer vara mycket effektivare än de informationskampanjer som man tidigare beslutat om. Bra alltså att regeringen nu har tänkt till efter att vi och så många andra har krävt åtgärder för att minska plastanvändningen. Och när den minskar minskar också oljekonsumtionen och därmed utsläppen av växthusgaser. Steg i rätt riktning med andra ord.

En reaktion på ”Bra med färre plastpåsar

  1. Att påstå att en skatt på platspåsar skulle få en materiell effekt på förbrukningen av olja är nog att ta i. Alla plastpåsar i USA förbrukar motsvarande 0.04% av världens oljeproduktion, så även ett land som använder mycket mer plast per capita än vad vi i Sverige gör skulle inte ha en märkbar påverkan.

    Självklart är det bra att vi minskar plast användandet och här har ju Sverige varit ett föregångsland, ICA har så länge jag kan minnas tagit betalt för påsarna. När Storbritannien införde skatt på platspåsar sjönk användandet av plastpåsar med 85%, mycket på grund av ”skam” att använda det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s