Bostaden – rättighet eller spekulationsobjekt?

Många frågar oss i Vänsterpartiet vad vi vill göra mot bostadsbristen. Vi har massor med bra förslag. Vi har varit med och infört ett investeringsstöd för nybyggnation av klimatsmarta hyresrätter till en rimlig hyra. Nu ligger det på drygt 3 miljarder kronor per år, något som vi vill höja ytterligare. Nu ser vi också att bostadsbyggandet ökar mer än någonsin och även moderatledda kommuner är intresserade av att använda investeringsstödet.

Bygg bort bilen och flyget. Idag hindras mycket nybyggnation av vägar, parkeringsplatser, parkeringshus och flygplatser. Här i Stockholm vill vi lägga ned Bromma flygplats och bygga en helt ny stadsdel med minst 30 000 nya bostäder. Vägar kan däckas över, dras i tunnel eller helt tas bort. Samma sak med parkeringsplatser. Det vill vi göra. Bilen ska komma sist i stadsplaneringen. Många marker är idag kraftigt förorenade när det t ex tidigare legat fabriker och liknande i ett område. Vi har därför avsatt mycket mer pengar till marksanering för att få bort miljögifter och annat. När saneringen är gjord går det att bygga nytt, t ex bostäder, skolor och anlägga parker. Just så vill vi arbeta.

Vi behöver också ändra en del lagar för att underlägga bostadsbyggnation. Idag håller fastighetsbolag på byggrätter och väntar in höjda priser. Det innebär i praktiken att det är tusentals lägenheter som inte blir byggda. Det vill vi ändra på. Det borde också vara självklart att lägenheter kan planeras in i kommunernas detaljplaner. Vi vill också underlätta för kommuner att sänka markhyran för de som bygger hyresrätter. Vår bostadspolitiska talesperson Nooshi Dadgostar har nyligen presenterat en intressant utredning med många bra förslag.

Vi vill också att staten ska kunna erbjuda topplån för de som bygger. Idag blir många byggen inte av för att mindre byggbolag, kommuner m fl inte har de extra kapital som de inte kan låna upp. Då borde staten erbjuda lån till låg ränta för att se till att pengarna finns. Vi vill också ha ett statligt byggbolag som ska kunna pressa priserna inom byggmarknaden, som idag i praktiken kontrolleras av ett fåtal byggjättar.

Vi vill självklart inte ha marknadshyror; vi tycker att folk ska kunna bo kvar i sina lägenheter och vi vill stoppa utförsäljningen av allmännyttans bostäder (något vi lyckats med här i Stockholms stad).

Många undrar också hur vi ska ha råd till detta? Idag är det så att det ägda boendet (bostadsrätter och villor) subventioneras i Sverige med minst 25 miljarder kronor/år. Ränteavdragen – som går till de som har ett lån – belastar statsbudgeten med ca 16 miljarder och ROTavdraget (som endast får nyttjas av de som äger sin bostad) kostar 9 miljarder. Vi vill fasa ut dessa kostsamma och orättvisa avdrag och istället införa mer träffsäkra stöd, några av dem är nämnda ovan.

Mellan höger och vänster går en tydlig skiljelinje. Ska vi ha en aktiv bostadspolitik för fler billiga hyresrätter med minsta tänkbara miljöbelastning? Ska vi bygga hållbara städer med kollektivtrafik och cykelinfrastruktur i toppklass och där bilen kommer sist? Eller ska våra bostäder vara ett spekulationsobjekt på en marknad där den med störst plånbok vinner? Den 9 september är det du som väljer.

Läs mer om Vänsterpartiets bostadspolitik.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Bostaden – rättighet eller spekulationsobjekt?”

 1. Profilbild för Tomas Olsson
  Tomas Olsson

  Viktigt att alla byggen och infrastruktur görs så klimatbra som möjligt. Trähus borde vara norm redan idag.

 2. Profilbild för stellanfelix
  stellanfelix

  Bra och nyttig sammanfattning. Du skulle kunna tillägga att man måste rena allt dagvatten som blir följden till nästan 100 %. Hälsn Stellan ________________________________

 3. Profilbild för jensholm

  Ni har rätt båda två. Bygga i trä är viktigt och dagvattnet är nog en bortglömd fråga som måste få större prioritet framöver.