Fem lärdomar från skogsbränderna

Det brinner fortfarande på ett stort antal platser i Sverige. Skogsbränderna är de västa någonsin i svensk modern historia. De åsamkar enorm skada och sorg. De väcker också rubriker långt utanför våra gränser, tillexempel här i Spanien var jag befinner mig just nu. Jag vet att det just nu görs heroiska insatser av brandförsvar, MSB, hemvärn, frilliga, insatser från andra länder och andra. Regeringen gör säkert också så gott den kan, men  jag kan inte låta bli att provoceras av både Stefan Löfvens och  Morgan Johanssons uttalanden om att återigen vilja utreda Sveriges beredskap. Det är inte fler utredningar som behövs, utan mer handling här och nu.
Det jag saknar är vad vi ska göra med den institution som just har till uppdrag att skydda oss och som dessutom innebär en av statens största utgiftsposter, med en budget på drygt 50 miljarder kronor, en summa som ökats avsevärt de senaste åren. Jag talar om försvarsmakten. Trots att vi alla vet att det är klimatförändringen som är det stora hotet mot Sverige har den svenska försvarspolitiska diskursen ensidigt handlat om militära hot, i synnerhet det påstådda hotet från Ryssland. Högerpartierna som Socialdemokraterna har yrat om mer pengar till militären.
Men extremvädrens tid är här och nu. Låt oss därför lära av bränderna i Trängslet, Kårböle, Enskogen, Älvdalen, Brattsjö och på alla andra platser där elden härjar.
1. Säg som det är. Det här är extremväder som är en konsekvens av klimatförändringen. Därför; minska våra utsläpp snabbt. Låt oss göra mer än någonsin tidigare. Och för att bekämpa det akuta hot som skogsbränder och andra effekter av extremväder utgör måste vår försvarsmakt få en ny roll.
2. Ge försvarsmakten ett nytt uppdrag att prioritera klimatanpassning, beredskapsarbete och kamp mot extremväder.
3. Stoppa inköpen av nya vapen och omdirigera pengarna till beredskap. I närtid handlar det om fullt fokus på helikoptrar, flygplan och annan brandsläckningsutrustning.
4. Extra aktuellt är att stoppa inköpet av det extremdyra Patriotsystemet från USA.  Prislappen startar vid 12 miljarder kr. För de pengarna skulle vi kunna köpa den brandbekämpningsutrustning vi behöver. Och mer därtill.
5. Idag talar vi om bränder. Imorgon kan det vara översvämningar, stormar eller stigande havsnivåer. Det här är extremväder och vår beredskap har hittills varit under all kritik. Hög tid att ändra på det.

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Fem lärdomar från skogsbränderna”

 1. Profilbild för Jonas
  Jonas

  Problematiken med detta resonemang är ju att organisationer med för bred upggiftflora blir kraftsplittrad och uddlös. Helt enkelt de blir inte bra på något. Så om FM skulle fokusera mer Krisberedskap ska de då vara sämre på att försvara vårat land.? Visst en sådan modell går att ha men då kräver den helt andra dimensioner och en vetskap om ökat risktagande. (en sämre utbildad armé får generellt större skade-/dödsutfall och måste därför kompenseras av en större volym)

  Vore det då inte bättre att bygga upp ett robust civilförsvar igen. En organisation som tidigare hade kapacitet och kunskap om krishantering för civilsamhället. Varför ta en myndighet som jobbar för att bli bra på något och göra den dålig på allt?

 2. […] identitetspolitik som veganism. Och när det handla rom annan politk är han extremt alarmistiskt. Som nu när han från Spanien slår fast att det är klimatförändringarna som är orsaken till bränderna i Sverige för att den varma sommaren beror på […]

 3. Profilbild för jensholm

  Bra poäng, och jag tror jag är helt enig med dig. Försvarsmakten måste just bli bättre på den civila beredskapen. Det ska kunna vara självklart att FM ska kunna komma till undsättning om krisen är framme. Det behöver inte betyda att försvaret ska bli en brandkår i största allmänhet.