Sätt stopp för kärnvapnen

ican_bfihn.jpg

ICAN – Internationella kampanjen för att avveckla kärnvapen – vilken otroligt välmotiverad fredspristagare. ”Den enda vägen framåt är att göra slut på kärnvapnen”, var ICANs generalsekreterare, Beatrice Fihns klara budskap när hon talade i riksdagen idag. Hon var också glasklar i sitt budskap om att hon och ICAN vill att Sverige ska skriva under det internationella avtalet för att förbjuda kärnvapen.

I debatten har det framförts att Sverige inte skulle kunna skriva under avtalet p g a NATO. Där markerade Beatrice Fihn mycket tydligt:

”Inget annat land kan styra Sveriges beslut. Sverige måste stå upp för vad som är rätt. Vad blir annars konsekvensen? Ska vi inte stå upp för internationella avtal om mänskliga rättigheter? Eller Parisavtalet? Sverige skulle verkligen kunna göra en stor skillnad för världen.”

Fihn talade också om miljökonsekvenserna av kärnvapen. Det är förstås helt förödande när kärnvapen detoneras, men en mer bortglömd aspekt är de 2000 gånger då olika former av kärnvapen har testats i världen.

”Människor i Kazakstan, Marshallöarna, Australien och Nevada lider fortfarande av de tester som har gjorts. Miljö- och folkhälsokonsekvenserna har varit förödande”, sade Fihn.

”Dessutom är det marginaliserade grupper som drabbas väst av dessa tester. Ursprungsfolk runt om i världen lider fortfarande av konsekvenserna för de nukleära testerna. De har inte blivit erkända som offer, men det kan de bli med avtalet om att förbjuda kärnvapen.”

Väl talat säger jag. Nu är det dags för Sverige att skriva under avtalet om kärnvapenförbud.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Sätt stopp för kärnvapnen”

  1. Profilbild för monteveritas

    Er bara så enig i vad hun siger. Redan som tonåring læste jag øgonvittnes skildringar från Hiroshima och Nagasaki och tog stællning mot atomvapen. Och jag ær fortfarande motståndare mot detta rædsel till vapen.

    1. Profilbild för jensholm

      Bra. Hoppas vi kan bli fler så att vi äntligen kan få bort alla kärnvapen.