På språng för Västsahara

ollesvalander_holm

Idag har jag lunchjoggat 16 km mellan Gullmarsplan och Huddinge tillsammans med Olle Svalander. Olle springer 42 maraton (!) – 170 mil från Timrå i norr till Trelleborg i söder på ca 50 dagar – för att uppmärksamma Västsahara. Västsahara har nu varit ockuperat i 42 år av Marocko, en illegal och brutal ockupation som fördöms av världssamfundet. Genom att springa lika många maratonsträckor som det är år som Västsahara har varit ockuperat hoppas Olle kunna sätta fokus på frågan. Han är nu halvvägs och har idag sprungit genom Stockholm. Självklart ville jag passa på att springa med honom.

Jag tror precis som Olle, att göra något konkret som att löpa genom landet, är ett bra sätt att få upp en fråga på dagordningen. Olles maratonlöpningar har fått uppmärksamhet i media och backas upp av Emmaus. Genom organisationen samlar Olle också in pengar till Västsahara. För varje natt han bor hemma hos människor skänker han 100 kronor till ett skolbygge i ett av flyktinglägren i södra Algeriet, där hälften av Västsaharas invånare lever som flyktingar under knappa förhållanden mitt ute i öknen.

Det var kul att springa med Olle. Vi hann prata om flyktingpolitik, löpning, klimat, skrivande (han är journalist och författare) och Västsahara förstås. Strax efter Årsta fick vi också en oväntad men mycket välkommen löparassistans av den tidigare elitlöparen Kent Klefberg (vi stötte helt enkelt på honom på vägen). Hoppas att de fortsatta etapperna går bra och att hälsenan håller. Alla som vill stödja Olles insamling (gör det!) kan göra det via swish: 123 90 03 971 (märk ”Hitta hem”).

På tal om Västsahara och maraton. 2011 sprang jag Sahara Marathon, ett helt fantastiskt lopp som går mitt ute i öknen genom de sahariska flyktinglägren i södra Algeriet. Den 27 februari 2018 arrangeras ett nytt lopp. Olle kommer troligen att springa. Rekommenderas för alla som både gillar löpning och vill göra en insats för Västsahara (man kan även springa loppet som halvmara och kortare sträckor).

Läs Han springer 42 maratonlopp
Olle Svalanders sida Hitta hem


Publicerat

i

av

Etiketter: