Sahara Marathon avklarat

4.34 blev min sluttid på Sahara Marathon. Oj, vilken upplevelse och urladdning!

Loppet började 9.30 idag i flyktinglägret El Ayon. Stämningen var på topp. Fullt av folk vid startfållan. Polisariosoldater, barn, kameler och 135 löpare från en mängd olika länder. Jag gick ut rätt hårt, sprang första milen på drygt 50 minuter. Underlaget var packad sand och vädret perfekt, ungefär 16-17 grader. Var tredje kilomter var det en vätskekontroll. Inne i flyktinglägret peppades jag av jublande människor och barn som ville veta vilket land jag kom från. Största delen av loppet gick dock mitt ute i öknen. Det är en fantastisk känsla att springa, i princip, helt ensam och bara ha sanddynerna och öknen som omgivning. Då och då blev jag upphunnen av en jeep: hur mår du? Vill du har vatten? Heja på, Sverige!

Andra milen gick också fort, avklarades på drygt 1,30. Alldeles för fort för att vara ett maraton, och i synnerhet Sahara Marathon. Vid 25 km gick jag in i väggen. Jag var bara helt enkelt tvungen att stanna. Tänkte, nu kan jag inte springa en meter till. Men efter att ha druckit extra vatten och käkat dadlar samt fått pepp från en britt, Nick, började jag röra på mig igen.

25-30 km var kanske den tyngsta delen. Klockan var mitt på dan och solen brände från en klarblå himmel. 25-30 grader varmt. Den här delen var man tvungen att springa delvis genom rätt lös sand och forcera vissa sanddynor. Extremt jobbigt! Jag gick och sprang om vartannat.

40 km inne i lägret Smara igen. Det började lätt snurra runt i huvudet. Måste vara extremt försiktig så att jag inte kollapsar på målsnöret. Peppande tillrop från traktens barn gav mig den extra energi jag behövde för att springa in i mål.

Sahara Marathon var en fantastisk upplevelse. Ett under i organisering av flyktingarna i lägren och entusiastiska spanjorer och italienare. Att springa för ett fritt Västsahara, vad kan egentligen vara finare?

Önskar jag hade mer tid att skriva, men uppkopplingen här är dålig och jag har ett möte med Västsaharas exil-miljöminister just nu.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”Sahara Marathon avklarat”

 1. Profilbild för Lasse Strömberg

  Grattis!
  Strongt gjort.

 2. Profilbild för Helen Engholm
  Helen Engholm

  Bra där, Jens!

 3. Profilbild för Johan Kanmert
  Johan Kanmert

  Såg länk till denna sida på jogg.se

  Imponerande att springa ett marathon i öknen, grattis till en mycket bra prestation. Jag kanske ska springa nästa år.

  Vardetsvårtt att hitta banan mitt i öknen?

  Än en gång, grattis till en bra prestation
  Johan kanmert

 4. Profilbild för jens
  jens

  Hej Johan
  Bara vädret är OK är det ett underbart lopp. Välorganiserat och välutmärkt. Gott om vatten/daddelkontroller och jeepar som håller sig på behörigt avstånd, men ändå håller koll så ingen springer fel.

  Värt ett försök om man vill göra nåt annorlunda och värdefullt!

  jens

 5. […] tal om Västsahara och maraton. 2011 sprang jag Sahara Marathon, ett helt fantastiskt lopp som går mitt ute i öknen genom de sahariska flyktinglägren i södra […]