Colombias president vill ha social rättvisa

santos2016-12-12
Colombias president och fredspristagaren Juan Manuel Santos talade idag i riksdagens andrakammarsal. Det var ett bra val av norska nobelkommittén att utse Santos som mottagare av Nobels fredspris, även om jag tycker att han borde ha fått delat priset med gerillan Farc (som nu lägger ned vapnen) och den kubanska regeringen (som fredsmäklare). Santos är ju en konservativ politiker och var bl a försvarsminister i den tidigare ministären ledd av den krigshetsande presidenten Álvaro Uribe Velez.

Progressiviteten i Juan Manuel Santos tal idag var oväntad, men inte desto mindre välkommen. Presidenten talade exempelvis om fred med social rättvisa på ett sätt som vänsteroppositionen i Colombia brukar göra. Han nämnde ord som ”social justice” (han talade på engelska) och ”equity” flera gånger. Att bygga ett välstånd i ett land handlar inte bara om att ekonomin ska växa, det måste vara ett välstånd som kommer alla till del, menade Santos och citerade Alfred Nobel som lär ha sagt: ”General prosperity – not individual richness”. President Santos tackade också Kuba och Venezuela för deras insatser i fredsprocessen, även om han tillstod att han rent ideologiskt stod långt ifrån de länderna. Ja, faktum att vid sidan av Sverige var Kuba och Venezuela de enda länder han särskilt nämnde. Han sa också en del gott om den svenska modellen och svensk socialdemokrati.

Det här var inget som president Santos var tvungen att säga. Kanske blev han bara inspirerad när han såg Olof Palmes guldnuna inne i riksdagen på vägen upp mot andrakammarsalen? Kanske tror han att Sverige fortfarande är ett helt och hållet socialdemokratiskt land? Eller så är det faktiskt så att de fyra åren av fredsförhandlingar – inklusive långa personliga samtal med krigets offer – har påverkat den tidigare hårdföre försvarsministern? Kanske har helt enkelt högerpolitikern Juan Manuel Santos förändrats under fredsförhandlingarnas gång? Det är isåfall hoppfullt.

En sak är klar. Det är fortfarande en lång väg att gå innan vi kan tala om fred i Colombia. Se rapporten från WOLA om över 70 mördade MR-aktivister bara i år och läs Magnus Lintons artikel i dagens DN.

Men låt oss hoppas att fredsavtalet och Nobels fredspris är den strimma av ljus som Linton skriver om och ett första steg mot verklig fred i Colombia.


Publicerat

i

av