Så fel man kan ha

Donald Trump har vunnit presidentvalet i USA. Alltså, en man som underblåser sexism, främlingsfientlighet, klimatskepticism, krigshets och allmän högerextremism. Jag har hela tiden varit helt övertygad om att Hillary Clinton skulle vinna med relativt bred marginal, detta inte minst eftersom det är elektorsrösterna som räknas. Igår skrev jag så här på Twitter:

clinton2

Det är bara att konstatera: Så fel man kan ha. Jag hade fel i det här valet, i Storbritannien (när Tories vann, inte Brexit), de två valen i Spanien, folkomröstningen i Colombia, Israelvalet och inte minst här i Sverige där jag underskattat Sverigedemokraternas framväxt i opinionen. Och här är jag inte ensam. Världens journalister, opinionsinstitut och politiker har totalt missat den kraft som högerkverulans runt om i världen har blivit.

Det här är något vi måste ta på allvar. Jag tror att det enda sättet att göra det på är att bemöta extremhögern med en politik för större samhällsansvar på alla områden. För skapandet av nya jobb, ökad rättvisa, samarbete i världen och ansvar för vår klimat- och miljöpåverkan.

Jag tror inte att folk är dumma vare sig i USA eller Sverige. Men folk är trötta på politiker som ser problemen men inte gör något. Som lutar sig mot marknaden istället för att ta ansvar. Som utreder istället för agerar. Som framstår som maktlösa istället för visionärer.

Sörj inte – organisera, sa Joe Hill för hundra år sedan. Det är precis vad det handlar om. Vi organiserar oss mot extremhögervågen och visar i akt och handling att världen behöver vänsterlösningar. Så stänger vi dörren för nya Orbans, Putins, Erdogans och Trumps.

 

 

 

 

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Så fel man kan ha”

  1. Profilbild för robert macdonald
    robert macdonald