Agera mot sockerlobbyn

Det är helt oacceptabelt att EUs livsmedelsmyndighet, Efsa, låter sig styras av sockerlobbyn när man ska ta fram livsmedelsrekommendationer. Tänker Sverige agera? Läs min skriftliga fråga nedan.

Fråga 2015/16:739 Sockerlobbyn
av Jens Holm (V) till Statsrådet Gabriel Wikström (S)
I kostråd från såväl nordiska organisationer som från Världshälsoorganisationen rekommenderas begränsningar av sockerkonsumtionen, som bland annat kan leda till övervikt och fetma. Men när EU:s livsmedelsmyndighet, Efsa, skulle föreslå rekommendationer för sockerintag vägrade man föreslå någon begränsning. Detta har Sveriges Radio-programmet Matens pris avslöjat i veckan.

Matens pris konstaterar också att 8 av de 21 medlemmarna i Efsas så kallade expertpanel för socker har direkta kopplingar till företag som säljer produkter med mycket socker som innehåll. Dessutom har flera av de studier som Efsa har använt sig av för sitt beslut om sockerrekommendationer finansierats av den europeiska sockerindustrin, läsktillverkare i USA och godisföretag. Det är inte första gången det avslöjas hur olika expertpaneler i EU låter sig domineras av kommersiella intressen.

Sverige är medlem i EU. Därför har vi också ett ansvar för Efsa och andra EU-organ. Här måste det finnas en tydlig rågång mellan politik och kommersiella intressen. Det är uppenbart att det har brustit i fallet Efsa.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att verka för en omorganisering av Efsas expertpanel för socker för att stärka oberoendet från kommersiella krafter?


Publicerat

i

av

Etiketter: