Samtalet med Snowden

Idag pratade jag med Edward Snowden på telefon. Det var ett kort samtal, men ändå. Spännande! Han sa att han inte ångrade någonting av sina avslöjanden. Jag sa att han hade varit modig och att jag var tacksam för och hyste största respekt för honom för allt han har gjort. Utan Edward Snowden skulle vi veta väsentligt mycket mindre om det övervakningssamhälle som NSA och deras allierade har byggt upp. Han skulle göra om det han gjort om han kunde, berättade han för mig när jag satt i taxibilen i Moskvas kaotiska trafik. Jag sa att han var välkommen till Sverige och att tala i riksdagen, något han tackade för.

Dessutom berättade jag för honom att jag suttit inspärrad på Sheremetyevo-flygplatsen i Moskva i 22 timmar. Jag sa att det hade varit förfärligt, men att det antagligen inte var någonting alls i jämförelse med de 39 dygn som han satt inspärrad där. Han skrattade.

Ja, det var en lätt surrealistisk känsla att sitta på Sheremetyevo-flygplatsen i Terminal F, samma flygplats och terminal som Snowden tvingades tillbringa 39 dygn i efter att han lämnat Hong Kong, sommaren 2013 och läsa Luke Hardings ”The Snowden files” och kapitlet där Snowden just var i det geopolitiska limbot på flygplatsen.

Men om man betänker att mitt samtal med Snowden hade föregåtts av 22 timmars försök att få tillstånd till inträde in i Ryssland blir det lite mindre roligt. Jag har nämligen just nu kommit hem från en delegationsresa till Ryssland med Right Livelihood Foundation samt riksdagsledamöterna Mathias Sundin (FP), Cecilia Magnusson (M) och Jakob Dalunde (MP).

Syftet var att träffa den ryska människorättsorganisationen Memorial och, som första parlamentariska delegation någonsin, träffa Edward Snowden. Men väl på flygplatsen tog det stopp. I min tidigare kontakten med ryska ambassaden i Stockholm fick jag information att jag inte behövde visum eftersom jag har ett blått tjänstepass utfärdat av UD. Men vid flygplatsen hävdade de att det krävdes diplomatstatus, något jag inte hade. Här har det skett ett gigantiskt missförstånd.

Jag kontaktade omgående svenska ambassaden, UD och riksdagen och en lång process inleddes med syfte att övertyga ryssarna om att utfärda ett expressvisum till mig. Kl 15.00 dagen efter – 22 timmar senare – efter förhör om mina debattartiklar om Ojnareskogen, interpellationsdebatter med ministrar, Colombianätverket och en massa annat som jag engagerat mig i och som ryska UD hade översatt till ryska; ja kort och gott en helt surrealistisk och kafkaartad upplevelse – fick jag mitt expressvisum och kunde lämna flygplatsen.

Men istället för direkt möte med Snowden hann jag prata i telefon med honom. Att det känns bittert är ett understatement. Men det var i alla fall ett bra samtal.

Det blir lätt en stor hype kring personen Edward Snowden. Låt oss aldrig glömma den stora insats som Edward Snowden har gjort för vår värld och alla oss som enskilda individer. Det var också nmågot han underströk idag vid mötet med den svenska delegationen; fokusera inte på mig som person utan på sakfrågan.

Snowden offrade ett bekvämt liv och ett välbetalt jobb för att berätta för omvärlden om NSAs övervakningsprogram PRISM där IT-bolag som Apple, Google, Facebook och andra har hjälp NSA att samla information om vad vi gör på nätet. Om de Quantum operations där NSA sätter in program/malwares i våra datorer och kan få kontroll över allt vad vår dator gör. Att NSA har massinsamlat mejl, telefonsamtal och sms från miljontals personer, inklusive internationella organ och ett 30-tal stats- och regeringschefer. Och att svenska FRA är en av NSAs absolut mest strategiska allierade och har sedan 2011 kontinuerligt lämnat information till NSA direkt från våra internetkablar. Och att detta samarbete pågår i detta nu…

Helt enkelt att NSA och deras allierade har byggt upp ett globalt övervakningssystem med kapacitet att kontrollera i stort sett allt vi gör på internet och rätt mycket därtill. Edward Snowden är tacksam för att människor driver hans sak; att han ska bjudas in till olika länder, få asyl etc. Men hans tydliga budskap till oss idag i Moskva var att fortsätta att sätta fokus på det övervakningskomplex som har byggts upp. Att han inte ensam ska behöva vara integritetens och våra rättigheters riddare.

Edward Snowden tog särskilt upp det aktuella förslaget om ett särskilt skydd för visselblåsare som nu under våren diskuteras i Europarådet. Han ville att vi skulle driva på för att resolutionen går igenom och sedan att medlemsländerna gör den till svensk lag. Ett mycket bra och konkret förslag tycker jag.

Jag och Vänsterpartiet kommer att fortsätta att driva integritetsfrågorna. För några veckor sedan krävde vi exempelvis att FRA-lagen skulle rivas upp och att FRAs och NSAs samarbete ska avbrytas samt att NSAs övervakningsverksamhet ska granskas av en parlamentarisk kommission likt den som finns i Tyskland. I november 2013 såg vi till att det arrangerades en aktuell debatt i riksdagen om NSAs övervakning.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Samtalet med Snowden”

  1. […] För ett drygt år sedan var jag i Moskva och fick en kort pratstund med Edward Snowden. Läs mer om det här. […]

  2. […] About my conversation with Mr Snowden 2015 (text in Swedish). […]

  3. […] på samma tema: Samtalet med Snowden, Benåda […]