Skydda Ojnareskogen

Jag har just fått svar från klimat- och miljöminister Åsa Romsonmin fråga om att inrätta ett Natura 2000-område i Bunge Ducker, nordöstra Gotland, där Ojnareskogen ligger. Länsstyrelsen på Gotland har föreslagit att området ska bli ett skyddat Natura 2000-område och regeringen skulle nu kunna bejaka det förslaget. Skulle man göra det skulle Ojnareskogen med största sannolikhet kunna räddas från att förvandlas till ett gigantiskt gigantiskt kalkbrott som skulle föröda naturen och grundvattnet för överskådlig tid.

Åsa Romson drev – med all rätt – tidigare just att området skulle bli ett naturreservat. Vad svarar hon mig nu? Tyvärr bara att hon vill avvakta? Jag undrar hur länge? För varje dag som går ökar risken för en dom som ger företaget Nordkalk klartecken för ett storskaligt kalkbrott. För drygt två år sedan sa Åsa Romson till dåvarande miljöminister Lena Ek ”Du borde i dagsläget utpeka detta till ett skyddat område. Varje dag på den här regeringens bord har ju möjligheten funnits att skydda området” (Sveriges radio, Studio ett, 31 augusti 2012).

Just det, varje dag har regeringen möjlighet att skydda området. Varför tar inte Åsa Romson den möjligheten?

Jag kommer lyfta frågan inom kort igen. Tyvärr är det nödvändigt.

Min fråga och Romsons svar nedan.

Fråga 2014/15:273 Ojnareskogen och bevarande av höga naturvärden

av Jens Holm (V)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

På Gotland finns naturtyper som tillhör Sveriges absolut mest artrika områden. Några av dessa har internationellt unika förekomster av olika naturtyper och arter. Det nuvarande skyddet av dessa områden är i dag bristfälligt, och ett antal befintliga Natura 2000-områden hotas dessutom av verksamheter som kan antas skada naturvärdet inom respektive berört område. Vår bedömning är att åtgärder skyndsamt behöver vidtas av regeringen. EU-kommissionen har även kritiserat Sverige för brister när det gäller Natura 2000-områden och att vissa naturtyper skyddas i för liten utsträckning. Inte minst berör detta unika naturtyper på Gotland.

I november 2014 underrättade Naturvårdsverket regeringen om tre verksamheter som berör utvinning av kalk på Gotland och som kan antas skada naturvärdet. En av dessa är Bunge Ducker (innefattande bland annat Ojnareskogen). Mark- och miljööverdomstolen handlägger just nu två ansökningar om utvinning av kalk på norra Gotland. Huvudförhandlingar kommer att hållas i dessa ärenden i slutet av mars och i mitten av april.

Länsstyrelsen på Gotland har för närvarande förslag på ytterligare områden att ingå i nätverket Natura 2000. I förslaget ingår bland annat utvidgning av Natura 2000-området Bästeträsk, innefattande Ojnareskogen. Förslagen är på remiss till den 5 mars och ska i slutet av månaden skickas till Naturvårdsverket för att sedan redovisas för regeringen, som anmäler områden till EU-kommissionen. Processen riskerar därmed att dra ut på tiden. Om regeringen uppdrar åt Naturvårdsverket att påskynda processen kan ett ökat skydd för hotade biotoper och arter påskyndas. Goda förutsättningar kan då även skapas för att i framtiden bilda nationalpark i de känsliga områdena runt Bästeträsk.

Med anledning av ovannämnda vill jag fråga klimat- och miljöminister Åsa Romson:

Avser klimat- och miljöministern att påskynda processen med bildande av nya och utvidgade Natura 2000-områden eller på annat sätt skyndsamt verka för skydd av de unika naturområden vars värden hotas av exploatering på norra Gotland?

Miljö- och energidepartementet
Klimat- och miljöministern samt vice statsministern
Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:273 av Jens Holm (V) Ojnareskogen och bevarande av höga naturvärden

Jens Holm har frågat mig om jag avser att påskynda processen med bildande av nya och utvidgade Natura 2000-områden eller på annat sätt skyndsamt verka för skydd av de unika naturområden vars värden hotas av exploatering på norra Gotland.

Norra Gotland hyser några av Sveriges mest skyddsvärda naturområden som inte har någon motsvarighet på andra ställen i Sverige. Redan idag ingår flera av dessa i det europeiska nätverket Natura 2000. För att möta resultat från Europeiska kommissionens utvärdering av den svenska delen av Natura 2000-nätverket samt för att identifiera nationella brister i nätverket gav regeringen i januari 2014 i uppdrag till länsstyrelserna att lämna förslag till nya Natura 2000-områden och kompletteringar av redan föreslagna områden. Uppdraget ska genomföras i enlighet med riktlinjer från Naturvårdsverket och redovisas till Naturvårdsverket senast den 27 mars 2015. Naturvårdsverket kommer efter att de är klara med sin analys att redovisa materialet till regeringen, som då bereder ett förslag till beslut om att föreslå nya områden och justeringar i redan föreslagna områden till Europeiska kommissionen. Länsstyrelsens arbete är i sin slutfas och jag anser inte att det nu är möjligt att förkorta redo-visningstiden.

Naturvårdsverket kommer också enligt uppgift att under mars besluta om en reviderad genomförandeplan för nationalparker 2015 – 2020, där det skulle kunna ingå förslag om nya nationalparker på Gotland.

Jag ser fram emot att få ta del av Naturvårdsverkets reviderade genom-förandeplan för nationalparker samt de förslag som länsstyrelserna

arbetat fram och kommer att aktivt ta del i den vidare processen med att färdigställa vår svenska del av Natura 2000-nätverket.

Stockholm den 11 mars 2015

Åsa Romson


Publicerat

i

av