Stort motstånd mot TTIP

EU-kommissionen presenterade igåreftermiddag resultaten av den konsultation som kommissionen gjort om klausulen ISDS, den paragraf i handelsavtalet EU-USA (TTIP) som ger storföretag rätt att stämma stater. Över 150 000 svar har inkommit och motståndet är stort. Handelskommissionär Cecilia Malmström säger att det finns en ”huge scepticism” mot ISDS.

Men hon tror att hon ska kunna lösa detta med en öppen och rättfram diskussion om TTIP. Varför inte svälja förtreten och säga att ISDS ska slopas?

Kanske kommer det ändå bli så tillslut, och det vore väldigt välkommet.

Men det finns många andra delar av TTIP som inte är OK. Hela syftet med ett handelsavtal av den här karaktären är att handeln, konkurrensen och företagens ”rätt” att investera där man vill ska överordnas lokal lagstiftning. Det är att offra demokratin på marknadens altare. Miljön, djurskyddet, rätten till mat, konsumentskyddet och arbetsrätten är områden som kommer att bli förlorare. Det har vi sett förr, t ex inom WTO.

Därför fortsätter vi att motsätta oss TTIP.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Stort motstånd mot TTIP”

  1. Profilbild för EU Nyheter

    Vill du läsa nyheter om vad som händer i EU och svensk sjukvård, livsmedel och miljö? Läs då EU Nyheter på http://www.eunyhetsbyra.se!