Repression mot ursprungsbefolkning och miljöaktivister

Jag och Stina Bergström (MP) träffade i förrgår Floresmido Simbana indianledare för organisationen CONAIE, som organiserar de 14 största ursprungsfolksgrupperna i Ecuador. Han berättade om att det blir allt vanligare att de som protesterar mot storskalig fossilexploatering, gruvor olja och gas, utsätts för förföljelser i Ecuador.
”200 av våra medlemmar har blivit lagförda och flera har blivit dömda till absurt långa straff”, berättade han och gav konkreta exempel på att miljö- och ursprungsfolksaktivister dömts till 6-8 års fängelse för att de protesterat mot planerade gruvor i Ecuador. Domarna påstår att aktivisterna har ”saboterat” och bedrivit ”terrorhandlingar” när de i själva verket protesterat med fredliga medel, även om det ibland har varit genom civil olydnad.

Simbana är besviken på regeringen Correa som har hög profil i sociala och miljömässiga frågor. Den nya gruvlagen (Ley de minas, sedan 2009) och Vattenlagen (Ley de agua) från i år ska visserligen ge rätt till konsultation för inblandade parter. Men samrådet handlar inte om att man har rätt att avfärda ett planerat projekt utan endast om hur det ska utföras.

Före lite drygt än en vecka sedan hittades en indianledaren José Isidro från Shuarfolket död. Det mesta talar för att han mördats genom strypning. Han hade varit en av de mest framträdande aktörerna mot en planerad gruva i provinsen Zamora Chinchipe i Ecuador och skulle delta på det alternativa klimattoppmötet här i Lima. Simbana ser det som det senaste brutala exemplet på hur hans kollegor ibland till och med får plikta med livet för sina protester.

Simbana avslutar med att visa oss ett dokument som han fått samma dag, skickat från en statlig myndighet där CONAIE får femton dagar på sig att avhysa de lokaler de disponerat under 25 år; ett trevåningshus i Quito, Ecuadors huvudstad. Vad ska ni göra åt det, frågar jag?

Floresmido Simbana suckar och säger: ”Det är bara att protestera och protestera ännu mer. Det här är helt oacceptabelt.”

Läs också Svenska dagbladets artikel om förföljelser av miljöaktivister i Peru, idag.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Repression mot ursprungsbefolkning och miljöaktivister”

 1. Profilbild för Bosse Lundgren
  Bosse Lundgren

  Jag har ständig kontakt med Flores och han och CONAIE har till den 6 januari på sig att lämna sitt huvudkontor, jag försöker hjälpa till att uppmärksamma denna fråga genom att skriva till journalister m.m.. Hur kan du hjälpa till?
  Bosse Lundgren

  1. Profilbild för jensholm

   Hej Bosse
   Vad bra att du ligger på. Jag skulle kunna ta upp det med utrikesmin Wallström, men först då riksdagen öppnat om knappt två veckor.
   Mejla mig så kanske vi kan komma på nåt mer.
   Jens

 2. Profilbild för Carmen Blanco Valer
  Carmen Blanco Valer

  Hej Jens!
  Fann inte denna länk förrän nu. Även jag fick se brevet från myndigheten som hotade CONAIE med vräkning och fick höra Floresmilos och andra systrar och bröder från CONAIE som var på plats vid Folkens Klimatmötet.

  Blir riktig glad över att du förde vidare informationen och ’även om jag nu vet att avhysningshotet upphört, känns det betryggande att veta att en folkvald i Sverige känner till fallet och kan räknas som allierad vid ev. upptrappning av försök att kriminalisera och förfölja urfolksrörelsen.

  Var lite orolig över att nu hade urfolken skulle åter osynliggöras, alt. svikas av vänstern efter att vi i slutet av 90-talet och det första årtiondet av 2000-talet varit ”på mode”. Skönt att veta att du är konsekvent på rättvisans och MR:s sida oavsett vilken typ av makthavare som hotar bryta dessa eller bryter den.

  Hälsningar!
  Carmen