Få svar om TTIP

Igår debatterade jag, handelsminister Ewa Björling (M) och Annika Lillemets (MP) frihandelsavtalet mellan EU-USA; TTIP. Jag har debatterat avtalet med henne tidigare (och i höstas). Men det jag tyckte var särskilt intressant denna gång var att Björling så start tryckte på behovet av s k ISDS-mekanismer, d v s att storföretag ska kunna stämma stater i specialdomstolar vid sidan av det ordinarie rättsväsendet. Björling sa bland annat att det gällde att ”hitta rätt balans mellan investeringsskydd och staters rätt att lagstifta”. Både jag och Lillemets ville veta vad denna balans handlade om. Vad i vår demokrati ska vi försämra till förmån för investerarna (storföretagen)? Det fick vi inget svar på.

Björling ville också låta påskina att GMO, hormonbehandlat kött och överlag livsmedel som tagits fram på ett sätt som inte stämmer överens med vår lagstiftning var något som inte omfattades av själva förhandlingarna. Nu är det ju så att förhandlingarna sker i lönndom och inte ens vi riksdagspolitiker får en fullödig redogörelse för vad som pågår. Men vid en presskonferens den 14 mars i år sa USAs chefsförhandlare Dan Mullaney att det inte fanns något undantag för hormonkött. Inte heller GMO var undantaget enligt honom (så kunde man iaf tolka honom). Jag bad därför att Björling skulle specificera exakt vad som var undantaget från förhandlingarna.
Trots att jag insisterade gav hon mig inte – förutom audiovisuella medel (TV alltså) – ett enda exempel på varor eller områden som var undantagna från förhandlingarna. Rätt anmärkningsvärt.

Att GMO, hormonkött m m är undantagna från TTIP är en del av den allmänna EU-retoriken. Handelskommissionär Karel de Gucht brukar också framhålla det. Och kanske kommer man att få ett regelrätt GMO-undantag, kanske också för hormonkött. Men det finns ju så otroligt många andra områden där USA har en sämre lagstiftning på miljö- och livsmedelsområdet (för att ta två ex). När USAs och EU-ländernas lagar kommer att krocka kan företagen stämma stater i ISDS-förfarandena. Och hur det går där vet ingen.

 Se hela debatten här.

Bra inlägg i ETC igår, TTIP genomsyras av en antidemokratisk ideologi.


Publicerat

i

av

Etiketter: