Ojnare vilken seger!

Vilken seger idag när Högsta Domstolen underkände processen kring Nordkalks planerade kalkbrott i Ojnareskogen, Gotland. Det är inte ofta man som politiker kan tacka jurister, men det gör jag idag: Tack HD för ett välavvägt beslut! Framför allt tackar jag alla aktivister inom Fältbiologerna, Greenpeace, lokalbefolkningen på Gotland och alla andra som har kämpat för Ojnareskogen. Nu har vi vunnit en viktig delseger för att skydda Ojnareskogen helt och hållet. Det som behövs nu är ett politiskt ansvarstagande:

1. Återinför den s k stoppregeln i Miljöbalken. Vänsterpartiet var det enda partiet som röstade mot att ta bort den. Nu ser vi att den behövs. Vi kommer att, återigen, lägga konkreta förslag för att den ska återinföras.
2. Området mellan Bästeträsk och Bräntings haid borde göras till en nationalpark i enlighet med Naturvårdsverkets förslag.

HDs dom väcker också en del befogade frågor kring tillståndsprövning överlag i Sverige? Går det alltid rätt till? I det här fallet visar ju HD att det inte har gjort det. Hur är det med andra storskaliga projekt med en enorm miljöpåverkan? Jag tänker exempelvis på Sveriges dyraste och mest miljöförstörande motorvägsprojekt någonsin, Förbifart Stockholm. Har allt verkligen gått rätt till där? Imorgon får jag chansen att debattera det projektet med ansvarig minister, infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, då mina interpellationer kring trängselskatten i Stockholm och Förbifart Stockholm kommer upp (någon gång efter lunch, mest trolligt).

Läs Vänsterpartiets pressmeddelande om Ojnareskogen nedan.

En seger för naturen i Ojnare på Gotland
Pressmeddelande Vänsterpartiet, 2013-06-18
Högsta domstolen undanröjde idag tillståndet att bedriva kalkstenstäkt i Bunge på norra Gotland. Nordkalks tillstånd ska prövas på nytt av mark och miljödomstolen.
 
 –    Det är fantastiskt glädjande att hotet mot den unika naturen tillfälligt är stoppat. Det är även positivt att man gör en sammanhållen prövning för att se vilka effekter en täktverksamhet får på de Natura 2000- områdena som ligger vid det aktuella området, säger Jens Holm (v) miljöpolitisk talesperson.
 
– Området borde göras till en nationalpark, i enlighet med Natuvårdsverkets förslag. Här finns så pass unika växt- och djurarter som måste skyddas, liksom det rena vattnet i Bästeträsk.
 
–  Hela hanteringen kring Nordkalks ansökan visar att vi i Vänsterpartiet hade rätt när vi som enda parti motsatte oss borttagandet av den s k stoppregeln från Miljöbalken. Nu är det hög tid att återinföra den, säger Jens Holm.
 
Jag vill tacka Fältbiologerna, Greenpeace och alla gotlänningar som kämpat för Ojnareskogens bevarande. Utan alla de hade vi idag haft 170 hektar kalhygge och nedsmutsat vatten istället för den fantastiska Ojnareskogen som nu får stå kvar, säger Jens Holm som nyligen besökte Ojnareskogen. 

Läs gärna om Jens besök i Ojnareskogen.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Ojnare vilken seger!”

  1. […] Ojnare, vilken seger! Vilket fantastiskt positivt beslut från Högsta Domstolen i tisdags om att underkänna processen kring företaget Nordkalks kalkbrott i Ojnareskogen, Gotland. För en gångs skull har vi haft lite hjälp av domare i en domstol, men nu är det dags för oss politiker att ta ansvar i frågan: Den s k stoppregeln bör återinföras och området borde ombildas till nationalpark. Läs gärna mina kommentarer: http://jensholm.se/2013/06/18/ojnare-vilken-seger/ […]