Telia, regeringen och etiken

Telia-Uzbekistanaffären visar vad som händer när regeringen låter stora statsägda företag agera som de vill. Finansmarknadsminister Peter Norman säger att de statliga företagen å ena sidan måste ta ett större etiskt ansvar, å den andra har han inte ens utfärdat några ägardirektiv för Telia Sonera, trots att svenska staten är den i särklass största ägaren av företaget. Svenska Dagbladets Andreas Cervenka har rätt när han sätter fokus på regeringens ansvar i denna härva. Han skriver:

Antingen har Telia Sonera gjort affärer med Uzbekistans diktator och sedan ljugit om det med regeringens goda minne. Eller så har regeringen i praktiken noll koll på vad som sker i ett bolag där man har huvudansvaret som ägare.

Exakt! Vilket är värst, att Norman-Reinfelt ljuger eller att de helt stoppar huvudet i sanden?

I oktober i fjol förhörde vi i näringsutskottet teliachefen Lars Nyberg och Peter Norman. Jag var inte speciellt imponerad av de svar jag fick, men Nyberg lovade iallafall att deras interna utredare, Björn Riese, samt överåklagaren vid Riksenheten mot korruption skulle få tillgång till ALL information i härvan.

Idag avslöjar DN att så inte är fallet. Epost från 2007 visar att Telia Soneras kommande affärer i Uzbekistan hade direkta kopplingar till diktatorn Islam Karimov och hans dotter Gulnara Karimova. Telia kan knappast längre fortsätta att hävda att de agerade i god tro när de köpte licenserna från de Gibraltarregistrerade företaget Takilant (som är tätt kopplat till Gulnara Karimova). Hur länge till kommer Telia Sonera kunna förneka att man visste att man gjorde affärer med regimen Tasjkent?

Som riksdagsledamot och ledamot av näringsutskottet känner man sig en smula… lurad, måste jag säga. Finns det mer information som Telia undanhåller? DN ställer idag den frågan till Björn Riese:

”Kan du vara säker på att det inte finns fler relevanta uppgifter som du inte fått från Telia Sonera?

– Nej, svarar Biörn Riese.”

Nej, hur ska han kunna svara annorlunda…

Jag accepterar inte detta hemlighetsmakeri.

Vad säger ansvarig minister Peter Norman? Vad visste han egentligen? Och när kommer nästa skandal om våra bolags ageranden? Hur har Telia Sonera agerat i de andra närliggande icke-demokratiska staterna? Är det inte dags att regeringen berättar vad man vill med våra statliga företag?


Publicerat

i

av