En ovärdig och oacceptabel dom

Vilken ovärdig och oacceptabel dom mot Joaquin Perez Becerra, som häromdagen dömdes för  ”förberedelse till brott/konspiration” och att överlag ha haft samröre med  gerillaorganisationen Farc. Som ni vet vittnade jag för ett par veckor sedan för Joaquins räkning. Uppenbarligen kan man dömas för terrorbrott i Colombia bara för att ha uttryckt vissa åsikter. Jag noterar att Joaquin blev helt friad på den juridiskt sett tyngsta åtalspunkten, nämligen finansiering av terrorism. När det inte bara går att komma med svepande anklagelser som samröre med terrororganisation kunde domstolen inte fälla Joaquin.
Det här är ett sånt uppenbart politiskt rättsfall, initierat av Colombias president Juan Manuel Santos. Santos vill visa att han är framgångsrik i kriget mot terrorismen och håller fram Joaquin som en trofé i det kriget. Osmakligt.
Joaquin har levt och arbetat i nära på 20 år i Sverige. Han har aldrig hamnat i klammeri med rättvisan. Hade Joaquin Perez varit den ökända terrorist den colombianska regeringen nu påstår att han är hade de enkelt kunna begärt att få honom utlämnad eller lagförd i Sverige. Någon sådan begäran har aldrig framställts till den svenska regeringen. Man undrar varför…
Joaquin Perez har varit redaktör för Anncol som upprört den colombianska regeringen till den grad att man bestämt att den ska vara ett mål i kriget mot terrorismen. Den colombianska regeringen har därför uppmanat Sverige att stänga ned Anncol, något som vår regering självklart inte har gjort. Det är inte olagligt att ha en regeringskritisk hemsida i Sverige. Colombia har infört en mängd lagar för att intensifiera kriget mot terrorismen. Detta har backats upp av USA och EU. Nu ser vi vad som händer, enskilda människor drabbas. Oacceptabelt.
Jag hoppas att Joaquin överklagar och att han tillslut kan frias och få komma hem till Sverige. Jag hoppas och förväntar mig också att vår regering agerar.
Läs gärna  Tigran Feilers utmärkta inlägg från Dagens Arena idag.

Publicerat

i

av

Etiketter: