Ek sviker Ojnareskogen

Miljöminister Lena Ek säger idag till Svenska dagbladet att hon kan tänka sig att ändra miljölagstiftningen. Detta med anledning av att företaget Nordkalk igår började att skövla Ojnareskogen, norra Gotland. Ek aviserade en översyn av miljöbalken redan i fredags då jag och Miljöpartiets Åsa Romson debatterade med henne i riksdagen (scrolla ned en bit). Men det är så dags att nu tala i ändringar. Det är NU Ojnareskogen skövlas!

Det är värt att komma ihåg att Centerpartiet och den borgerliga regeringen sommaren 2009 hastade igenom en ändring av Miljöbalken. Tidigare fanns ett stopp mot exploatering av täkter med höga skyddsvärden. När Nordkalk först kom med sin ansökan om kalkbrott fick man därför avslag av miljödomstolen, men efter borttagande av stoppregeln 2009 har företaget nu fått OK. Någon mer än jag som ser sambandet?

Vänsterpartiet var det enda partiet som 2009 sade nej till borttagandet av stoppregeln. Jag ser att Miljöpartiet nu ångrar sitt dåvarande stöd för ändringen. Det är bra.

Nordkalks kalkbrott har överklagats. Det är också bra. Då borde självklart inte företaget få inleda sin exploatering. Att polisen också sänder en insatsstyrka från Stockholm till Ojnare är helt absurt. När det handlar om att mota bort miljövänner finns det uppenbarligen obegränsade resurser…

Den tidigare stoppregeln som regeringen avskaffade löd:

”Tillstånd får inte lämnas till en täkt som kan befaras försämra livsbetingelserna för någon djur- eller växtart som är hotad, sällsynt eller i övrigt hänsynskrävande.” Miljöbalken

I Ojnare finns 265 rödlistade arter, varav tre endemiska (finns bara där), det är ett viktigt område för färskvattentillförsel samt ett mycket viktigt område för rekreation och naturupplevelser. Där vill Nordkalk hugga ned skog och bryta en tänkt som är 170 hektar stor och 25 meter djup.

Inte undra på att Nordkalk var tvungen att lobba bort en sådan lydelse ur miljöbalken. Desto mer upprörande är att regeringen och alla partier utom V så lojalt genförde deras krav.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”Ek sviker Ojnareskogen”

 1. Profilbild för Nilla Bolding, Lund
  Nilla Bolding, Lund

  Ja, Jens, det är lätt att framstå som miljöansvarstagande i retoriken, men svårare att genomföra det i verkligheten. Som synes av mångas konkreta agerande. Idag torsdag hade människor i Lund slagit läger på Stortorget, med flygblad och insamling av namn till Avaaz upprop. Jag deltog några timmar, och det var mycket lätt att få namn, både av dem som kände till frågan och av dem som idag mötte den för första gången. En sån eftermiddag ger hopp! Just nu är vi nog minst 20 000 som undertecknat uppropet, som hade som mål att få in 5 000 namn. Kampen fortsätter, och jag hörde just att imorgon fredag tar Studio Ett i P1 upp läget.

 2. Profilbild för Nemokrati

  Nilla Bolding – vad menar du ”miljöansvarstagande i retoriken” – att rösta nej till borttagandet av stopparagrafen i riksdagen är att säga nej i praktiken. Om inte bl a MP hade sagt ja till borttagandet av stopparagrafen så hade den avverkning som Nordkalk nu genomför inte kunnat ske. Riksdagens omröstningar har betydelse. Om den agerar knapptryckarkompani åt bolagen, då blir det så här. Så det har väl väldigt stor betydelse att MP sa ja till detta. Vad värre är kan det iom HD:s prövning få prejudicerande betydelse för all skyddsvärd skog och mark i Sverige – det finns många bolag som vill att Sverige ska bli EU:s lydigaste råvaruproducerande (E)U-land. Riksdagen måste snabblagstifta om återinförande av stopparagrafen – Pronto!

 3. […] Skriv i kommentarsfälten på miljöministerns blogg. Stopparagrafen löd så här: ”Tillstånd får inte lämnas till en täkt som kan befaras försämra livsbetingelserna för någon djur- eller […]

 4. […] gärna Jens Holms intressanta inlägg om miljöstriden i Ojnareskogen på […]

 5. […] lyckades regeringen få riksdagen att rösta igenom ett borttagande av den dåvarande stoppregeln (Vänsterpartiet var det enda partiet som röstade emot). Snart därefter fick Nordkalk tillstånd för […]