Hästarna lider – staten tjänar pengar

Idag har jag en debattartikel I Dagens Nyheter tillsammans med flera personer som driver djurens sak; Staten tjänar miljarder på travhästarnas lidande. Trav är en mångmiljardindustri. Därför pressas hästarna till max. De som inte levererar skickas snart till slakt eller för fortsatta tävlingar i andra länder.

Jag växte upp i Matfors, ett stenkast från ett stall. Under en tid i min ungdom hängde vi ofta på travbanor, särskilt Bergsåker, utanför Sundsvall. Jag glömmer aldrig travhästen som på en tävling skenade ut staketet långt utanför banan. Jag vet inte hur många ben den bröt. Piskor och djur som pressades till det yttersta var standard. Det är märkligt att denna företeelse kan få fortsätta precis som vanligt.

Travindustrin verkar nu vilja lobba extra på oss politiker. Nyligen inrättades en tvärpolitisk grupp i riksdagen för att driva ”hästfrågor”. Och inför Almedalen arrangerar ATG och Svensk Travsport hämtning vid flygplatsen samt ”lunchtrav” den 3 juli med gratis sommarbuffé och underhållning. Jag säger som jag sa på deras flotta trerättersinbjudan till Solvalla för ett tag sedan: Nej tack!

Läs gärna vår debattartikel nedan.

Staten tjänar miljarder på hästarnas lidande
Dagens Nyheter, 2012-06-18
Travsporten måste vara en av de mest omhuldade verksamheterna i vårt land. Det är så folkligt förankrat att spela på travhästar att ingen tycks fundera över det moraliskt tvivelaktiga som pågår på banorna. Ett effektivt lobbyarbete från travsportens företrädare gör också att de politiska vindarna ständigt tycks blåsa vind i travsportens segel.

Faktum är dock att travsporten regelmässigt bryter mot flera delar av djurskyddslagstiftningen. Få verkar vilja inse detta, för hur skulle sporten då kunna vara så accepterad? Men kanske är det inte så konstigt, när såväl staten som enskilda politiker har egna ekonomiska intressen inom travet.

Travsporten i Sverige leder till mycket lidande för de hästar som används. Ytterst är det statens ansvar att se till att djurskyddslagen följs så det blir ett slut på lidandet. Ett problem är att regeringen sitter på dubbla stolar och själv har stora ekonomiska intressen i den här verksamheten. Det är nu hög tid att regeringen entydigt ställer sig på hästarnas och lagens sida.

Staten innehar hälften av styrelseplatserna i ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) – det bolag som har monopol på spel på hästar i Sverige. Årligen drar spelet in cirka 1,2 miljarder kronor till statskassan och därmed är svenska staten djupt involverad i en verksamhet som berövar många hästar möjlighet till ett gott liv och som leder till att de dör i förtid.

Hästarna utsätts för stora påfrestningar med hård träning redan från två års ålder och täta starter i tävlingar där de förväntas vinna pengar åt sina ägare. Påfrestningarna är av den omfattningen att många hästar skadas svårt och får avlivas akut efter att ha deltagit travlopp. Det förekommer även att hästar dör på grund av inre blödningar eller syrebrist därför att de pressats för hårt under tävlingar.

Även om de flesta hästar klarar livhanken så pass att de kommer hem till stallet igen efter avslutat lopp, är livet som travhäst riskfyllt. Om de inte springer tillräckligt snabbt riskerar de att skickas till slakt – ett öde som drabbar en stor mängd travhästar eftersom bara ett litet antal håller tillräckligt hög klass för att vara värda att satsa på ekonomiskt.

Kirurgiska operationer på hästar får inte göras om de inte är strikt veterinärmedicinskt befogade, men trots det amputerar man gomsegel och syr igen slidöppningar på travhästar av ett enda skäl – att de ska kunna springa fortare. Utrustning får inte användas på ett sådant sätt att hästen utsätts för smärta eller lidande, men trots det blöder många travhästar ur munnen på grund av skador de ådragit sig av bettet under träning och tävling.

De stora hälsoproblemen för hästarna illust­reras tydligt av att försäkringsbolagen vägrar ge travhästar fullt försäkringsskydd på grund av den stora skaderisken: ”risken för förslitningsskador bedöms som större för trav- och galopphästar” på grund av att ”de tränas hårt, och senor, ligament och leder utsätts för stora påfrestningar i de farter som det handlar om”. [ …] ”Det är helt enkelt en väldigt stor risk att dessa hästar drabbas av hältor, rörelsestörningar, senskador etc. under de förutsättningar som råder inom trav och galopp”.

Djurskyddslagen förbjuder att djur utsätts för lidande i samband med träning och tävling. Det är inte tillåtet att pressa en häst över dess förmåga, och inte heller att tävla med en häst som har ont eller inte är fullt frisk. Det är helt uppenbart för oss att djurskyddslagen inte överensstämmer med den verklighet som många av travhästarna tvingas genomlida.

Både som garant för att djurskyddslagen följs och med sin dominerande ställning i ATG har staten ett mycket stort ansvar för att hästarna far illa. Ekonomiska intressen får inte gå före hästarnas hälsa! Enligt Hästnäringens Nationella Stiftelse är ”spelet motorn i hästnäringen”. Mer än 11 miljarder kronor omsätts varje år i travsporten. Förutom att staten får 1,2 miljarder finansierar dessa pengar större delen av övrig hästsport. Så gott som hela ridsporten med sin tävlingsverksamhet är beroende av spelpengar och ATG är i dag hästforskningens viktigaste finansiär.

Är det dessa pengar som är anledningen till att man ser genom fingrarna på det lidande som fortfarande är okänt för de flesta? För det går inte att skylla på att lidandet är okänt för de ansvariga. Till och med i travsportens egna tidningar kan man hitta mängder av uttalanden om hästar som skadats och/eller avlivats och om tränare och hästägare som uttalar sig om att deras hästar är ”värdelösa”, ”har floppat” eller ”gjort bort sig” när de inte sprungit tillräckligt fort.

Vi tror att svenska folket genomskådar ATG:s reklam där hästar springer fria i galopp vid strandkanten. Det är alltför långt ifrån verkligheten för att vara trovärdigt, trots de intensiva försök som görs för att mörklägga vad hästarna utsätts för. Travsportens representanter bedriver en omfattande lobbyverksamhet gentemot riksdag och regering för att skydda sina vinstintressen mot ovälkommen granskning och begränsning. Nyligen inrättades Riksdagens Travgrupp – en ren intresseklubb för travverksamheten i riksdagen.

Kommer staten någonsin att våga syna travsportens bluff om lyckliga hästar som springer av fri vilja? Eller är man helt enkelt medveten om de betydande skatteintäkterna från totalisatorspelet, och har ett gemensamt intresse med travsporten att undvika skandaler och skriverier som skulle kunna rubba allmänhetens intresse för spelet på hästar?

Det är oacceptabelt att spelet på hästar får driva fram en verksamhet som helt uppenbart står i strid med djurskyddslagen.

Camilla Björkbom, ordf. Djurens Rätt

Eva Carlsson, Djurens Rätts arbetsgrupp för hästfrågor

Sven Stenson, ordf. Djurskyddet Sverige

Suzanne Axell, journalist

Annika Borg, teol dr

Lisa Gålmark, fil mag historia, skribent, författare

Jens Holm, Vänsterpartiet

Satu Kärnä, leg vet

Mian Lodalen, författare, föredragshållare

Regina Lund, skådespelare, artist, djurrättsaktivist

Pelle Strindlund, författare


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

11 svar till ”Hästarna lider – staten tjänar pengar”

 1. Profilbild för Thorsten Schütte
  Thorsten Schütte

  Statens intresse för travhästarnas lidande står i proportion till förhållandet statligt stöd till forskning och hjälp om spelberoende till statens inkomster från Svenska Spel. Deras hycklande slogan ”spela lagom” luktar unket långväga…

 2. Profilbild för Mia
  Mia

  Vad jättetråkigt Jens att du har så dåliga erfarenheter från travet. Jag hoppas verkligen att du nu i vuxen ålder har tagit dig tid att besöka en travverksamhet och satt dig in i sporten och dess utövare. Men jag tvivlar… Jag hade precis som du förutfattade meningar om sporten för några år sedan, och det som sätter sin prent är just att få se enskilda händelser som ser otäcka ut, men om man inte ser helheten av varför en häst skenar av banan, dvs den bakomliggande orsaken, så är den svår att tolka. En häst är ett flockdjur som drivs av sina instinkter. Den starkaste är överlevnad, och eftersom den inte är ett rovdjur så flyr den om den blir skrämd.Något som den lätt blir av paraplyer,skrämmande ljud och barnvagnar.

  Numera är jag en lycklig ägare till fyra travhästar, och har detta som intresse. Jag vågar påstå att mina ärade familjemedlemmar har det bättre än de flesta människor. Så länge de är glada, friska och trivs med livet presterar de bra.När de så behöver får de den veterinärvård eller massör/equiterapeut, tandäkare som krävs och lite till. Vet faktiskt inte när jag själv tog mig råd att gå till tandläkaren senast… Att forcera en häst till att springa fort, tävling efter tävling är i praktiken helt omöjligt, då de är både tyngre och starkare än oss. Alla vi som suttit på en ponny på ridksola då ridläraren vändit ryggen till, vet att det inte går att rubba den ur fläcken om den inte vill. Med de drivningsregler som gäller idag, är det ytterst få rötägg som missbrukar körspö, eller på annat sätt brukar våld mot hästen.Men det är alltid dessa som syns och sprider en felaktig bild av den stora massan.

  Att avliva sin gamla trotjänare pga skada, sjukdom eller därför att vissa hästar kan bli oerhört uttråkade av att inte ha en meningsfull uppgift efter pensionen,(finns också hästar som inte visar tillräckligt intresse eller talang och då ska de inte forceras utan omskolas eller pensioneras,) tycker jag är en mkt bättre utväg, en att hästen riskerar hamna i fel händer där den vanvårdas eller skickas till Italien för slakt, efter en oerhört plågsam resa. Det kallar jag att ta sitt ansvar. Önskar själv att jag slipper lida den dag det är dags. Du är välkommen att besöka oss, och våra hästar, du har mejladressen.

  Mvh Mia

 3. Profilbild för Ulrika
  Ulrika

  Jag är förundrad över att en politiker som sitter i Sveriges Riksdag vill förknippas med dessa tomtar som Djurens Rätt består av.

  De har hakat upp sig på trav- och galoppsporten och tolkar allting på sitt snedvridna sätt. Debattartikeln dräller av faktafel.

  Det verkar som om det värsta en häst kan råka ut för är att slaktas. Varför det? En död häst lider inte. Däremot om hästar säljs för billigt, är risken ÖVERHÄNGANDE att de antingen blir vandringspokaler eller hamnar på en slakttransport till Italien. DET är lidande.
  En ansvarsfull djurägare har modet att fatta de tuffa besluten, vilka ibland kan innebära att avliva, INTE att hålla liv i till varje pris.
  En caslick-operation görs egentligen inte för att ston ska springa fortare, utan för att de ska slippa dra in luft och för att undvika infektioner. Det görs aven på ston som inte tävlar, men som har det problemet.
  Bilder och situationer ryckta ur sitt sammanhang kan man alltid använda för att vinkla saker och påvisa det man vill.

  Handen på hjärtat, Jens, det är ganska många år sedan du var en ”ungdom”, t ex skrevs inte barns rättigheter in i Föräldrabalken förrän du var 8 år. Du tror möjligtvis inte att det även har hänt en del inom travet sedan du var ung?

  Djurens rätt har i mina ögon förverkat det lilla förtroende de hade, sedan de i diskussion om Strasserverkning konsekvent VÄGRAR att fördöma den typen av ”hovvård”!
  (sök på Strasser, DET är djurplågeri om nåt!)

  Att en sådan organisation öht får sitta med som remissinstans i djurfrågor övergår mitt förstånd.

  ”En man kan leda en häst till vattenhon, men tjugo man kan inte tvinga den att dricka.”
  Skotskt ordspråk

 4. Profilbild för Jens Holm

  Mia, tack för svar. Jag betvivlar inte att ni sköter era hästar så gott det bara går.
  Det vi tar upp är ett antal systemfel inom travsporten. Vinstintresset förvärrar saken.
  Noterar att vi idag får svar fr travindustrin. Jag tycker dock att det är synd att de uttrycker sig så svepande och inte direkt bemöter våra argument.
  Se:
  http://www.dn.se/debatt/djurens-ratt-har-fel–bade-i-sak-och-om-travets-drivkrafter

 5. Profilbild för Henrik Renström
  Henrik Renström

  Tragiskt att du utan att ha nån kunskap eller insyn sätter ditt namn under en debattartikel som innehåller sakfel och kraftigt överdrivna slutsatser.

  Att sen tro sig att Svensk Travsport ska sätta sig ner och bemöta argument för argument säger väl lite om hur naiv hållning du har till er debattartikel.

  Var är då de ”många” hästar som avlivas akut på våra travbanor i samband med tävling? För att slänga ut sig ett sånt tungt argument måste man väl ha ett bra underlag antar jag.

 6. Profilbild för Susanne
  Susanne

  Hästsporten överhuvud taget är som de tre aporna. Ser inte, höre inte, talar inte.

  Jag skulle kunna argumentera att jag har förstahandserfarenhet från travsporten och tycker den är vidrig, men än värre är galoppen.

  Fast vad jag tycker spelar ju ingen roll, jag är bara en människa bland flera. Mer trovärdig är ju den banveterinär som gick ut och slog larm om magsår och annat

 7. Profilbild för Henrik Renström
  Henrik Renström

  Kul Susanne att du iaf kunde göra kritiken lite definierbar (magsår) i den alldagliga svepande överdrivande (populistiska) formuleringar som verkar vara så långt intellektet orkar med nu för tiden.

  När det kommer till magsår så hänvisar Darenius (veterinären du nämner) och DR till en kille som forskat lite på det här med magsår, Håkan Jonsson.

  ”-Darenius idé om obligatorisk gastroskopi inför start på Mantorp är helt orimlig och inte djurskyddsmässigt försvarbar. Det skulle framkall mer magsår helt enkelt, säger Håkan Jonsson” (Travronden nr 98)”

  Samme Jonsson skall dessutom ha sagt att trahästar generellt inte lider av sina magsår.

  Dessutom finns det oklarheter gällande definition av magsår emellan olika undesökning (Furr: “There may be some discussion about the clinical significance of some of the very mild lesions, but the presence of various grading scales should not suggest any confusion.”)(dvs man vet inte om det är mer frekvent hos travhästar). Man vet dessutom inte säkert varför de uppkommer.

 8. Profilbild för jens
  jens

  Henrik. Angående dödsfallen och skadorna. Det hade varit klädsamt om travindustrin åtminstone hade lämnat ut statistiken.
  http://www.dn.se/debatt/travets-starka-stallning-inget-bevis-for-hastarnas-valfard

 9. Profilbild för Henrik Renström
  Henrik Renström

  Peter Forssberg har väl flera ggr gått ut med hur många hästar som dör på våra travbanor.

  I Aftonbladet säger han 5-6 hästar /år

  2009 Travronden: ”Så kallad cirkulationssvikt är orsaken till ca 60 av de 73 fall som inträffat på svenska banor sedan 1994.”

  Där ser man då att i snitt är övriga skador/olyckor som möjligen kräver avlivning 1/år. Det tolkar ni som ”många”. ”Påfrestningarna är av den omfattningen att många hästar skadas svårt och får avlivas akut efter att ha deltagit travlopp.” Var är ert underlag, hemligt?

  Hur svårt är det för er att ta till er den information som är tillgänglig då?

 10. Profilbild för john

  Naturligtvis lider inte hästar av att springa,
  hästar tycker om att springa och är även skapta för det.
  Att sen folk samtidigt spelar på hästarna kan väl aldrig ses
  som omoraliskt.
  Då är det hundra gånger värre med djurskyddsinspektörer som
  ljuger att djur är vanvårdade och får dom omhändertagna på plats.
  Och sen ljuger till media att djuren var vanvårdade trots att dom
  veterinär-besiktats utan anmärkning.
  Och media kontrollerar ej sannings-halt i detta,
  utan hakar glatt på och skriver om ett djurskyddsärende
  som oftast är grundlöst,tveksamt och påhittat
  av en Länstyrelse med alldeles för mycket makt
  samt utstuderade arbetsmetoder..
  John.

 11. Profilbild för Ragnar H
  Ragnar H

  Travtränaren Anders Lindqvist håller med om vissa delar av det som skrivs men anser att det ger en skev bild. Därför inbjuder han undertecknarna att komma till honom och hans hästar en eller flera veckor för att ni på nära håll får se hur travhästar har det.
  Han bjuder på husrum och mat om han får hjälp med hästarna.

  Hela inlägget finns på https://www.atg.se/index.jsp#/department.atg.atgse2.channel.ws/

  Maila Anders på ecurie.al09@orange.fr så dom får organisera när ni kan komma.