Bort med Lundin

Vad bra att Aftonbladet har granskat Lundin Petroleum. Idag framkommer det att det inte bara är Carl Bildt som har kopplingar till företaget. Hela 13 av 24 ministrar har nämligen pengar placerade, om än indirekt via fonder, hos den kontroversiella oljejätten. Lundins affärsidé är att göra pengar där få andra vill göra det, i krigs- och konfliktområden. Alltså, i områden där människor dödas och mänskliga rättigheter kränks. Södra Sudan är inte det enda landet där Lundin har haft verksamhet. Andra är Libyen, Etiopien, Syrien och Kongo (DRC), inga mönsterstater från ett människorättsperspektiv precis. Lundin Petroleum kom till södra Sudan 1997. 12 000 människor ska ha dödats. 160 000 människor har fördrivits bort från sina hus och hem. Allt för att Lundin Petroleum skulle kunna borra efter olja i lugn och ro.

Det är lätt idag för en oppositionspolitiker att peka finger åt borgerliga ministrar som låtit placera sitt kapital ett företag som gör stora vinster på våld och övergrepp. Men hur skulle det låta om jag sa att ALLA vi svenskar hade ett finger i soppskålen? Jo, så illa är det faktiskt. Inte för att vi vill, utan för att våra pensionspengar i form av Första och andra AP-fonden är placerade hos Lundin Petroleum (tidigare Lundin Oil).

År 2010 hade Första AP-fonden 470 miljoner kronor hos Lundin, Andra AP-fonden 464 miljoner kronor. Detta framgick när jag och Ulla Andersson bad Riksdagens utredningstjänst gräva i saken. Vi har både i debattartiklar och i IP-debatt krävt att regeringen ska ge nya direktiv till AP-fonderna så att dessa smutsiga oljeinvesteringar upphör, men förgäves.

Heder åt Birgitta Ohlson som nu flyttar sina pengar från Lundin Petroleum. Bra! Men det vore ännu bättre om hon såg till att den regering hon är en del av ser till att AP-fonderna kastar ut Lundin Petroleum och resten av de stora oljebolagen. Det går att göra. Regeringen kan ge nya direktiv till AP-fonderna med krav på att placeringar endast får göras där mänskliga rättigheter inte kränks och utan intressen i fossil energi. Då skulle vi snabbt kunna få en förbättring.

Men tyvärr har vi en regering som uppenbarligen hellre sitter i Lundin Petroleums knä än att låta våra pensionspengar främja miljön och mänskliga rättigheter. Osmakligt!

Läs gärna hela rapporten från Riksdagens utredningstjänst: apfonderna_rut_BigOil

Aftonbladets granskning: AB1, AB2, AB3, AB4, AB5


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Bort med Lundin”

  1. […] du om att våra pensionsfonder investerar i Carl Bildts blodiga olja? Vänsterpartiets Jens Holm berättar mer. Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna post. Inlagd i:Uncategorized […]