Saudivapen, utsläppshandel, Kiribati, Bildt

Just nu undrar man om försvarsminister Sten Tolgfors ska ta sitt ansvar och avgå. Eller kommer han att försöka klamra sig fast? Att mörka del efter del om vapenfabriksbygget i Saudiarabien, håller inte. Dessutom var hans sätt, på Aktuellt häromkvällen, att argumentera för mänskliga rättigheter genom vapenaffärer under all kritik. Bra att vi i Vänsterpartiet nu kräver hans avgång. Oavsett om Tolgfors avgår är det viktigt att komma ihåg att det är hela regeringen som har ansvaret för vapenexporten och den här sunkiga Saudiaffären.

Kiribati
Läste i The Telegraph om öriket Kiribati som bokstavligen håller på gå under pga våra klimatutsläpp. Kiribati, likt Tuvalu, Mikronesien, Maldiverna och andra låglänta länder måste nu förhandla med andra länder om att förflytta sin befolkning dit. Sällan är begreppet klimatflyktingar tydligare än så. Vi får ta det som en uppmaning att skynda på våra minskningar.

Utsläppshandel – ökade utsläpp i Sverige?
Jag har just skickat in en interpellation till Lena Ek om EUs handelssystem med utsläppsrätter. I en ansökan för några veckor sedan vill Naturvårdsverket att svenska företag ska kunna få släppa ut 7 miljoner ton MER CO2 än vad man gör idag. Det tycker jag verkarm magstarkt. Läs interpellationen här: Sveriges ansökan om utsläppsrätter_IP

AGRA
Jag frågar också biståndsminister Gunilla Carlsson om vad det blev av den där utvärderingen av projektet AGRA, som jag fick ett löfte om vid vår interpellationsdebatt för knappt två år sedan. Frågan finns här: Agra_fråga2012-03-09

Bildt: ”Jag läser aldrig regeringens ståndpunkter”
Skrämmande eller bara lite lustigt? På EU-nämnden den 11 november i fjol var utrikesminister Carl Bildt där. Vi debatterade bland annat Afghanistan. Inför alla sammanträden i EU-nämnden får vi nämndsledamöter regeringens ståndpunkt i olika frågor. Ståndpunkten (eller ”positionen” som den kallas) formuleras genom ett skriftligt dokument där regeringen säger vad den tycker. Jag frågade Carl Bildt vad regeringen menade om någonting i positionspappret (det handlade om civila och militära insatser, jag gillar ju inte de militära). Bildt – som gärna sätter upp sina egna normer för hur en EU-nämndsförhandling ska fortlöpa – förstod först inte ens vad jag menade när jag hänvisade till regeringens ståndpunkt. När han sedan gjorde det svarade han frankt: ”Jag läser aldrig regeringens ståndpunkter.” Vad ska man tycka om det… Läs själv, anförande 50 i protokollet.
     Varför kommer det här först nu? Jo, för att i ursprungsprotokollet var Bildts uttalande inte medtaget. Man kan fråga sig varför…


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Saudivapen, utsläppshandel, Kiribati, Bildt”

  1. Profilbild för Johannah
    Johannah

    Mycket upprörande att vi har en utrikesminister som nochalerar riksdagen på det sättet.