GMO, Colombia, Marocko, Rio+20

Mer om EU-nämnden idag:

GMO
EU-kommissionen har länge försökt att underlätta för medlemsländerna att införa nationella begränsningar eller förbud mot genmodifierade grödor. Den svenska regeringen har tyvärr motarbetet detta. Idag beslutade en majoritet i EU-nämnden att det få bli ett slut på det. Nu måste Sverige backa upp det danska ordförandeskapets förslag som möjliggör för enskilda länder att införa begränsningar eller förbud mot GMO. Seger!

Colombia
EU håller påa tt förhandla fram ett frihandelsavtal med Colombia. Samtidigt är landet kanske världens farligaste för fackliga aktivister. Mänskliga rättigheter kränks dagligen. Människor dödas i den långa konflikten. Men detta perspektiv; mänskliga rättigheter, saknas i regeringens och EUs förhandlingar med Colombia. Dessutom kräver EU liberaliseringar av servicesektor m m. Så länge det ser så illa ut kan Vänsterpartiet inte ge vårt stöd till avtalet.

Frihandelsavtal med Marocko
Statssekreterare Gunnar Oom berättade att EU håller på att förhandla med Marocko om ett frihandelsavtal. Jag ställde frågan om det verkligen var lämpligt med ett frihandelsavtal med en brutal ockupationsmakt som Marocko? Till min förskräckelse fick jag det korta svaret att regeringen tycker att det är bra med ett avtal med Marocko. Hårresande!

Rio+20
Vi hade också en lång överläggning med miljöminister Lena Ek inför miljötoppmötet i Rio de Janiero, Brasilien i juni. Det kommer onekligen bli ett intressant och viktigt möte, men mycket saknas i den svenska positionen. Vi rödgröna lämnade därför en gemensam avvikande mening (reservation) där vi vill ha tydligare skrivningar om miljö, ekosystem och överlag att binda ihop miljö med social rättvisa.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”GMO, Colombia, Marocko, Rio+20”

  1. […] — GMO, Colombia, Marocko, Rio+20 Publicerad Mars 2, 2012 (14:21) i Allmänt. […]