Regeringen sviker Västsahara

Imorse hade vi överläggningar i miljö- och jordbruksutskottet med landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Trots att EU-parlamentet i fjol sa nej till fiskeavtalet med Marocko (som ju ockuperar Västsahara) vill EU-kommissionen förhandla fram ett nytt avtal. Sverige har alltid varit motståndare till detta, men vänder den borgerliga regeringen på kuttingen. Eskil Erlandsson meddelade nämligen imorse att han ger sitt stöd till att kommissionen ska förhandla fram ett nytt avtal med Marocko.

En brutal ockupationsmakt ska alltså belönas av EU, tycker svenska regeringen. Skandal! Jag tror även flera borgerliga ledamöter var upprörda över Erlandssons hållning. Vi kommer nu fortsätta förhandlingarna på tisdag nästa vecka. Formellt beslut blir i EU-nämnden, fredag nästa vecka. Alla rödgröna partier säger nej. Jag hoppas verkligen att vi kan stoppa detta. Snälla hjälp till. Gör din röst hörd till Eskil Erlandsson. Är detta verkligen Centerpartiets politik? Har inte C alltid tidigare stått upp för Västsaharas folk? Varför sviker ni nu?

Se vårt rödgröna pressmeddelande nedan.

PRESSMEDDELANDE, 2012-01-19

Regeringen sviker Västsahara

Efter att EU-parlamentet den 14 december stoppat det provisoriska fiskepartnerskapsavtalet med Marocko vädjar nu EU-kommissionen om ett mandat att inleda nya förhandlingar. Och landsbygdsminister Eskil Erlandsson meddelade idag på möte med riksdagens miljö- och jordbruksutskott, att han är beredd att ge kommissionen ett sådant mandat trots att det innefattar vattnen utanför Västsahara.

– Motståndet mot fiskepartnerskapsavtalet mellan EU och Marocko har varit starkt från svensk sida, vi är därför chockade över att regeringen nu är beredd att ge mandat till förhandlingar som inkluderar fisket utanför Västsahara. Avtalen bygger på folkrättsvidriga grunder, det är inget som Sverige ska ställa sig bakom, säger Jan-Olof Larsson (S), Sara Karlsson (S), Kew Nordqvist (MP) och Jens Holm (V), alla ledamöter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Kritiken mot EU:s fiskeavtal med Marocko har varit stark eftersom det ger fartyg från EU rätt att fiske på vatten som tillhör det ockuperade Västsahara, vilket strider mot folkrätten. Flera medlemsländer har varit kritiska till avtalen och en majoritet i EU-parlamentet stoppade alltså ett nytt avtal den 14 december. Men när kommissionen på möte med ministerrådet bad de länder som var emot att förklara sitt motstånd valde Eskil Erlandsson (C) att inte yttra sig.

Sverige var det första land som protesterade mot avtalen när den svenska jordbruks- och fiskeministern Ann-Christin Nykvist (S) 2006 som enda land röstade nej till avtalet.

Ledamöterna Sara Karlsson (S) och Jens Holm (V) har båda nyligen besökt området och kunnat konstatera, att övervakningen inte fungerar och att västsaharierna inte fått del av det ekonomiska stödet från EU.

Överläggningen med regeringen bordlades vid morgonens utskottssammanträde och ska återupptas på utskottets sammanträde på tisdag 24 januari. Slutlig svensk ståndpunkt antas senare av EU-nämnden.

Kontaktuppgifter:
Jens Holm (V) 070-825 08 89
Sara Karlsson (S) 070-824 80 53
KewNordqvist (MP) 070-825 07 87
Jan-Olof Larsson (S) 070-658 30 24


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Regeringen sviker Västsahara”

  1. […] Naturskyddsföreningen, SVD1, 2, 3, SVT, Fiskejournalen, Bodil Ceballos, Fokus, Jens Holm, DN, AB, Läs även andra bloggares åsikter om Västsahara, Meya, Stig Kjellberg, Kjellberg, […]