Bort med gifterna från kläderna

Dagens Nyheter har i ett par artiklar (igår och idag) uppmärksammat det smått bisarra med miljöskadliga kemikalier i kläder. Det kan handla om kläder och andra vanliga produkter som har behandlats med silver, triklosan eller triklokarban. Syftet ska vara att man vill undvika att oönskade dofter som svett fastnar i kläderna. Det här handlar om ämnen som kan vara hormonstörande och miljöskadliga på flera sätt. Silver, triklosan och triklokarban borde därför förbjudas i kläder och andra vardagsföremål. Det finns ingen vits att utsätta oss alla för dessa risker som användandet av dessa ämnen medför. Det här är något som Vänsterpartiet driver i riksdagen. Kraven finns med i vår kemikaliemotion: kemikalier_V221 (se punkt 12) som vi kommer att debattera och rösta om i kammaren till våren (enligt arbetsplanen mitten av mars).

Men det är värt att komma ihåg att vi hade en liknande fråga uppe redan i våras. Vi lyfte då upp triklosan och ville ha bort detta, men vi fick då svaret från borgerliga politiker (uppbackade av SD) att detta är en fråga som Sverige driver i EU. Så är det säkert, och det är bra. Men det bästa sättet att få igenom något på EU-nivå är att gå före och införa ett nationellt förbud. Om man gör det visar man andra länder att det går att gå före och låta det goda exemplets makt tala. Jag hoppas därför att vi får stöd för vårt krav när frågan kommer upp till våren. Fråga gärna politiker på den borgerliga sidan vad de anser om ett förbud mot silver, triklosan och triklobarban.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”Bort med gifterna från kläderna”

 1. Profilbild för anita

  Bra att du lyfter frågan! Och visst borde det vara självklart att vi i Sverige inte lutar oss mot EU i frågor som är så uppenbart livsfientliga. EU har för somliga blivit något att gömma sig bakom för att man vill slippa ta JOBBIGA beslut.

  Mamma-har-sagt-så-det-så!

  Och i och med det, också slutdiskuterat. Så bedrövligt!

 2. Profilbild för Bo Ek
  Bo Ek

  Håller med dig Jens.Det stora problemet är väl att det kan vara svårt välja bort dessa kläder som konsument,då man inte alltid vet vilka dom är.Så totalförbud för silver, triklosan och triklokarban
  i kläder.Håller med Anita bra att du lyfter frågan.Triklosan är väl
  i enlighet med KIFS 2001:3 klassat som miljöfarlig?

 3. Profilbild för Maria Arvidsson
  Maria Arvidsson

  Gäller det här ekologiska kläder också?

 4. Profilbild för Elisabeth Hellman
  Elisabeth Hellman

  Jättebra.
  För ett par veckor sedan var jag på ett lokalt möte i min stadsdel, som de miljöansvariga på bibl stod bakom. Vi började med att gå in på Konsum för att studera innehållet i deras hygienprodukter. Mycket nedslående! texvar inget av barnschampona fria från skadliga kemikalier! Men om många blir medvetna och agerar kan det förhoppningsvis bli förändringar. Du själv är ju nämnd i kapitlet ” Jens Holm och lobbyisterna” i den mycket informativa boken Badskumt.

 5. Profilbild för GusteN GrodslukarN
  GusteN GrodslukarN

  käft. käft sa jag.