Eks anförande i Durban

Sitter just nu och följer plenadebatten på klimattoppmötet i Durban.Varje land får göra ett anförande. Verkligen omskakande att lyssna på representanterna från exempelvis Marshallöarna, Tuvalu och Maldiverna. Klimatförändringarna är inte någon teori eller något som händer i framtiden. Det finns här och nu. ”Vårt land håller på att försvinna”, sa just Marshallöaranas representant. ”Vi är endast några centimeter från ett läge utan återvändo”, menade Tuvalus utrikesminister.

Alldeles nyss höll miljöminister Lena Ek sitt anförande. Som svensk oppositionspolitiker lyssnar man lite extra. Ek talade i cirka fem minuter (genomsnittlig längd, två minuter över den föreslagna treminustersgränsen). Jag både risar och rosar:

 Ros
* Eks starka stöd för FN-processen och internationellt samarbete
* Eks stöd till Kyotoprotokollet och behovet av ett legalt bindande avtal
* Att det s k emission gap måste täppas till, d v s att skillnanden mellan det som länderna har lovat att minska och det forskningen kräver (ca 10-15 gigaton CO2).
* Vikten av klimatfinansiering, t ex genom den gröna klimatfonden.
* Vikten av att de rika länderna måste göra mer.
* Att hon inte försökte göra någon stor sak av felxibla mekanismer/CDM/JL (nämndes bara en gång, och bara i förbifarten).

Ris
* Ek utlovar – återigen – 1 miljard dollar (8 miljarder kr) till klimatfinansiering. MEN hon säger INGET om att det ska vara nya och additionella medel, vilket det inte heller är. Att ta pengar från fattigdomsbekämpning är HELT oacceptabelt.
* Jag hade önskat ett större Sydperspektiv. Att Sverige står på de fattiga ländernas stida. Detta blir tydligt efter att ha lyssnat på anförandena från utvecklingsländer och små östater.
* Att hon å ena sidan kräver att de rika länderna måste skärpa sina krav, men att hon å den andra sidan inte berättar hur Sverige eller EU ska göra detta.
* Frånvaron av EUs löfte om en uppskalning till 30 procent.

Med all respekt för Lena Ek. Men snart talar Norges statsminister Jens Stoltenberg. Vilken tydlig markering från Norge, att man skickar statsministern. Inget EU-land gör detta. EU-ledarna är nämligen från och imorgon upptagna med finanskrisen och interna EU-problem och sitter inlåsta i Bryssel på EU-toppmöte den 8-9 december. VARFÖR lägger man detta så att det krockar med Durban? Det är ju helt obegripligt och ett hån (faktiskt) mot klimatförhandlingarna.

Jag vill ha Merkel här, Sarkozy, Cameron och Reinfeldt. Jag vill att de ska träffa representanterna från Syd och klimataktivisterna. Jag vill att de ska lyssna på dem och lova mer.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Eks anförande i Durban”

  1. Profilbild för Bo Ek
    Bo Ek

    Tack för informationen.Norge tar tydligen problemen på allvar.