En miljöminister i knäet på industrin

Svenska dagbladet avslöjar idag att miljöminister Lena Ek är vice ordförande i lobbyorganet, European Energy Forum. I EEF ryms tunga europeiska industrier, inte minst företag med intressen i kärnkraft, olja och annan fossil energi. Enligt SvD ser EEF till att:

energiföretag, som Shell, Nord Stream och Vattenfall, får ”möjligheter att träffa nyckelpersoner” på slutna tillställningar.”

Enligt uppgift har prislappen varit tiotusentals kronor för att få träffa Lena Ek och andra energipolitiker. Enligt EEFs kansli sitter Lena Ek fortfarande kvar i ledningen för lobbyorganet. Hon har inte aktivt begärt utträde. Det här är helt oacceptabelt.

Det är helt uppenbart att det föreligger en jävssituation: Hur ska Lena Ek kunna ta välavvägda beslut om förnybar energi utan att låta sig påverkas av sitt uppdrag inom European Energy Forum? Jag undrar också om Fredrik Reinfeldt kände till Lena Eks uppdrag inom lobbyorganet när han utsåg Ek till miljöminister?

Lena Ek vill inte uttala sig till Svenska Dagbladet (däremot på Facebook). Det är mycket oroväckande. För det är många frågor som måste besvaras. Vi kan inte ha ministrar som sitter på två stolar. Nej, en miljöminister i knäet på industrin är det sista vi vill ha.

Läs också vad Jonas Sjöstedt skriver.


Publicerat

i

av

Kommentarer

5 svar till ”En miljöminister i knäet på industrin”

 1. Profilbild för Gunborg Nilsson
  Gunborg Nilsson

  Skrämmande! Är det så här har politiken kommit till vägs ände.

 2. Profilbild för anita

  Det viktiga är kanske inte om hon sitter kvar eller inte. Det viktiga är ATT hon har innehaft den posten. Knappast i linje med en offensiv miljöpolitik.

  Beträffande Reinfeldt så tror jag att ett vice ordförandeskap i EEF snarare är en merit! 🙂

 3. […] läs mer i Aftonbladet och hos Jens Holm […]

 4. Profilbild för Tor-leif
  Tor-leif

  Bra skrivit Jens.Att hon är minister kan strida mot Sveriges grundlagar .Se regeringsformen under rubrik regeringen
  6:e kapitlet paragraf 2 ”Ett statsrâd fâr inte inneha anställning.Han eller hon fâr heller inte inneha nâgot uppdrag eller utöva nâgon verksamhet som kan rubba förtroendet för honom eller henne” Detta stämmer väl pâ Lena Ek.Detta kan alltsâ vara brott mot grundlagen i Sverige.

 5. Profilbild för Tomas Gradin
  Tomas Gradin

  Några av medlemmarna i EEF:

  EREC
  European Renewable Energy Council
  ”umbrella organisation of the major European renewable energy industry, trade and research associations active in the field of photovoltaics, small hydropower, solar thermal, bioenergy, ocean & marine, geothermal, wind energy and solar thermal electricity.”

  First Solar
  ”First Solar manufactures solar modules with an advanced semiconductor technology, and is a premier provider of comprehensive photovoltaic (PV) system solutions. The company is delivering an economically viable alternative to fossil-fuel generation today. From raw material sourcing through end-of-life collection and recycling, First Solar is focused on creating value-driven, renewable energy solutions that protect and enhance the environment.”

  Fuel Cell Europe
  ”It works to accelerate the development and market penetration of fuel cell technologies in Europe, to position fuel cells as a key solution for a sustainable European energy system, and to obtain a more favourable regulatory environment for fuel cells.”

  Usch och fy, Lena Ek sitter ”i knäet” på organisationer som sysslar med förnybara bränslen och solenergi, så otäckt! Hon måste förstås genast avgå.