Bort med gifterna

Ekot har idag rapporterat om farliga miljögifter i fisk. Naturskyddsföreningen har undersökt tolv olika fisksorter i nio olika länder och kan konstatera att det finns flera sorters farliga miljögifter och tungmetaller i fisken. Odlad lax från Norge samt svensk gråsej och sill innehöll exempelvis bromerade flamskyddsmedel, ett hormonstörande ämne. Andra miljögifter i fisk som upptäckts i undersökningen var: dioxiner, DDT, PCB, fluorerade miljögifter samt tungmetallerna kadmium och kvicksilver.

Med anledning av detta har jag ställt en skriftlig fråga till miljöminister Lena Ek. Jag vill veta om hon tänker vidta några nya svenska eller internationella åtgärder för att minska förekomsten av gifter i maten. Ett av de upptäckta gifterna är ju bromerade flamskyddsmedel. Fram till nyligen hade Sverige ett förbud mot det farliga flamskyddsmedlet DekaBDE, men 2008 hävde den borgerliga regeringen detta. Nu verkar vi ha DekaBDE och andra bromerade flamskyddsmedelsrester i fisken många äter. Snacka om en direkt konsekvens av ett dåligt beslut!

Läs gärna min fråga nedan samt Vänsterpartiets motion, Kemikalier i vår omvärld som lämnades in för några veckor sedan.

Skriftlig fråga till Lena Ek
Miljögifter i mat
Naturskyddsföreningen har analyserat matfisk från nio olika länder, däribland Sverige. Resultatet är omskakande (Sveriges Radio, Ekot 18/11). Den testade fisken innehåller miljögifter och i vissa fall tungmetaller. Odlad lax från Norge samt svensk gråsej och sill innehöll exempelvis bromerade flamskyddsmedel, ett hormonstörande ämne. Andra miljögifter i fisk som upptäckts i undersökningen var: dioxiner, DDT, PCB, fluorerade miljögifter samt tungmetallerna kadmium och kvicksilver.

Det är uppenbart att mycket mer måste göras för att uppnå miljömålet om en ”giftfri miljö”. Det behövs därför skarpare nationella och internationella åtgärder mot miljögifterna. Även om en stor del av miljö- och kemikaliepolitiken ligger på EU-nivå, kan och bör mycket göras på medlemsstatsnivå. Sverige måste gå före. Det effektivaste sättet att få ett EU-förbud mot en farlig kemikalie är att börja med att stoppa den nationellt.

Med anledning av de nya oroväckande rönen om miljögifter i fisk vill jag ställa följande fråga till miljöminister Lena Ek:

Vilka nya nationella och internationella åtgärder avser ministern att vidta för att få bort miljögifter från maten?

Jens Holm (V)

DN, SvD, SvD2


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Bort med gifterna”

 1. Profilbild för Bo Ek
  Bo Ek

  Hej Jens
  Bromerade flamskyddsmedel kommer det från bottenfärgen på båtarna?Eller vet man inte.Läste V221 men hittade inget svar.

 2. Profilbild för jens
  jens

  Nej, det kommer främst från andra saker, textilier ex vis. Men det hamnar i vattnet förr eller senare.