Början på slutet för marknadsfundamentalismen?

Som jag hela tiden har misstänkt ställde den borgerliga regeringen inget krav på att de privatiserade apoteken INTE skulle kunna hamna i skatteparadis. Just att en stor del av de privatiserade apoteken numera ägs av riskkapitalbolag baserade i Jersey, Engelska kanalen, var ju något finansminister Anders Borg var mycket upprörd över förra veckan. Samme Anders Borg ställde inte det minsta krav i den riktningen när han privatiserade apoteken 2010. Det kan Svenska Dagbladet avslöja idag i artikeln ”Dålig koll av apoteksägare”.

Igår på Studio ett debatterade jag privatiseringarna inom äldreomsorgen med Moderaternas Mats Gerdau. Tyvärr fick jag inget bra svar på regeringens planerade tvångslag från och med 2014, då alla kommuner ska tvingas konkurrensutsätta äldreomsorgen och annan verksamhet. Jag önskar att jag hade haft mer tid… Otroligt skarp var forskaren Marta Szebehely som menade att privatiseringarna i Sverige har gått mycket långt i ett internationellt perspektiv. I Norge och Danmark har det inte gått lika långt och det är, enligt Shebehely för att i de länderna finns ett större politiskt motstånd mot privatiseringar. I Sverige har det bara varit Vänsterpartiet som stått för det, enligt henne. Korrekt, men inte desto mindre mycket beklagligt. Förhoppningsvis kan de senaste avslöjandena få S och MP att tänka om.

Glädjande att Håkan Juholt går åt riskkapitaliseterna hårt idag i Aftonbladet. Han vill stoppa dessa inom välfärden. Och han vill inte att privata företag ska kunna göra vinst inom välfärden. Allt ska gå tillbaka till verksamheten. Bra. Men jag undrar ändå varför han inte löper linan ut? Dels kan det vara juridiskt svårt att stänga ute en grupp företag när du väl släppt ini dem på en marknad, men framför allt undrar jag varför Socialdemokraterna inte motsätter sig helt och hållet utförsäljningar av grundläggande välfärdsfunktioner som skola, vård och äldreomsorg? Politiker från alla håll och kanter slår dubbelknut på sig själva i att försöka reglera den marknad som de just öppnat upp för (trots att de varnades av bland annat Riksrevisionen). Fler inspektioner (trots att vi redan har en myndighet som ska sköta det), utredning för att stoppa att våra pengar hamnar i skatteparadis (hur det nu ska gå till, Anders Borg), inga vinster på välfärden (Juholt), Carema ska bort från verksamheten (men andra riskkapitalister, då?) och så vidare. Jag frågar bara: Vad kostar inte denna gigantiska byråkratisering och kontrollapparat? Säger inte detta något om vad det är för slags intressen man har släppt in att ta hand om våra barn, sjuka och äldre? Känns det tryggt? Rationellt?

Nej, skulle inte tro det. Jag har därför ett annat förslag: Välfärden finansierar vi med gemensamma medel, då ser vi också till att driva den gemensamt. För Vänsterpartiet handlar det om att anslå mest pengar till äldreomsorgen (bara för att ta ett exempel) av alla partier. Från riksdagen skjuter vi till drygt 10 miljarder kronor för de kommande åren till fler personal, bättre mat, billigare och mer flexibel hemtjänst, hemtjänst på eget språk, vidareutbildning för personalen och en allmänt höjt kvalitét på verksamheten. Till detta kommer de miljarder vi avsätter i renovering av äldreomsorgsbyggnader och servicehus som finns. Detta för att minska på energiförbrukningen och utsläppen samt göra dem modernare och bättre. Till detta kommer också stora satsningar på vården från våra landstingspolitiker och mer till själva äldreomsorgen från våra kommunpolitiker.

Hoppas att svenska folket inser att ska vi få stopp på den här nyliberala lekstugan av privatiseringar som borgarna bedriver (och tyvärr ibland med stöd från S och MP) behöver den opinion som nu vaknat till artikuleras och organiseras. Kanske ser vi början på slutet på marknadsfundamentalismen? Hoppas det.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Början på slutet för marknadsfundamentalismen?”

 1. Profilbild för M. E.
  M. E.

  hoppas med

 2. Profilbild för anita
  anita

  Inslaget i Studio Ett var mycket bra och jag håller med dig: Marta Szebehely var en ren fröjd att lyssna till! Så tydlig och trovärdig! Ja, vi får hoppas att det vi nu ser är dödsryckningarna för den finanskapitalistiska eran.

  Tack för ditt stora engagemang, Jens!

 3. Profilbild för jens
  jens

  Tack, tack.