Privatiseringsgalenskap, snart kommer tvångslagen

Moderaternas nymornade upprördhet över vinstintressen i vården känns minst sagt påklistrad (idag uttryckt på DN-debatt). Det är Moderaterna tillsammans med de andra borgergliga partierna som har drivit på privatiseringar och konkurrensutsättningar. Det är de som har hyllat marknaden, och därmed vinst, inom det vi kallar välfärdssektorn. Men de har aldrig vågat tala klarspråk, säga att det handlar om just storskalig utförsäljning av gemensamt ägd egendom. Istället talar man om valfrihet. Att inte ta ansvar när det gäller är något av det fegaste och uslaste man kan göra som politiker.

Jag läser med intresse om politikerna i Falun, som inte vill förnya Caremas konktrakt för äldreomsorgen i kommunen. Nyktert agerande. Frågan är hur det kommer att gå efter 2014. I regeringens senaste budget skriver man nämligen att kommuner som inte infört Lagen om valfrihet (LOV) kan tvingas att göra det. Så här skriver man:

”Senast 2014 bör alla kommuner i landet ha beslutat om valfrihet för den enskilde enligt LOV, annars bör tvingande lagstiftning övervägas.” (sid 175, utgiftsområde 9)

LOV handlar om att konkurrensutsätta offentligt driven verksamhet. I dagsläget är det exempelvis drygt 130 kommuner som inte har konkurrensutsatt sin äldreomsorg. Regeringen vill att de ska tvingas att göra det efter 2014. LOV blir då alltså en tvångslagstiftning, helt i strid med det kommunala självbestämmandet. Tyvärr är detta något som ännu inte kommit upp i medias annars så omfattande granskning av privatiseringens galenskaper.

Så när äldreminister Maria Larsson, KD, igår i Agenda oroade sig över att vinsterna försvinner iväg till skatteparadis och i DN häromdagen kastade tillbaka ansvaret till kommunerna kan jag bara säga, Maria, det här är bara början och det vet DU. Det är du, Anders Borg. Fredrik Reinfeldt, Göran Hägglund och alla andra borgerliga ministrar som har bestämt det. Ni privatiserar inte för att göra något bättre, ni privatiserar för att ni är uppfyllda av en nyliberal ideologi. Säg som det är istället!

För övrigt gläds jag åt att det har blivit en del uppmärksamhet kring att Studio ett ställde inslaget mellan mig och Anders Borg om apoteksprivatiseringen. Programmet Medierna hade exempelvis ett bra inslag om detta i helgen. Nu skriver en av de ansvariga på Studio ett, Lasse Edfast, om det hela. Ett intressant inlägg. Edfast var också i kontakt med Göran Hägglund om att medverka i programmet. Läs gärna sms-konversationen med hans pressekreterare Martin Kits. Hägglund avböjde att medverka för att han inte hade nåt att vinna på det. Jag kan iallafall inte tolka det på annat sätt. Aktuellts ansvarige utgivare Eva Landahl redogör, utifrån allt detta, om Aktuellts principer kring makthavare som vägrar delta. De låter i n t e någon annan påverka nyhetsinnehållet. Helt rätt.

Nu har jag hört att Studio ett kommer att göra ett nytt försök och man har tillfrågat mig om jag kan vara med i eftermiddag. Självklart. Ge mig bara tid och plats för en debatt om det irrationella med privatiseringar av välfärden och jag kommer.

10 reaktioner på ”Privatiseringsgalenskap, snart kommer tvångslagen

 1. Vill bara förtydliga det jag också skriver i mitt inlägg att det är producenten som är ansvarig för Studio Etts sändning, inte jag. Mitt inlägg handlar enbart om hur jag ser på frågan, och behöver inte spegla redaktionens eller Sveriges Radios inställning.

 2. Det minsta man kan begära dessutom är meddelarfrihet för alla, även för dem i privata företag, när dessa utför skattefinansierade uppgifter. Det ger troligen den bästa möjliga kontrollen, för det spelar ingen roll om kommunerna försöker kontrollera, de ser ingenting i alla fall. Det är de anställda som kan berätta vad som händer när ingen utomstående, eller anhörig ser på. Det är en skandal att inte redan S införde en sådan innan de förlorade valet.

 3. Ping: Systemfel orsak till vanvården på äldreboenden | Svensson

 4. Mycket bra diskussion i Studio Ett. Jag tycker det speciellt intressant när forskaren Marta Szebehely klargjorde varför det inte blir någon verklig valfrihet inom vård och omsorg.

  Skulle vara intressant att veta vad ni diskuterade om efter inslaget. Går det inte att stoppa införandet av LOV?

  I övrigt har jag börjat undra om Sverige har någon statsminister nu. Den som kallas så verkar inte ställas till svars för något och knappast få några frågor och definitivt inte några följfrågor.

 5. Ping: Början på slutet för marknadsfundamentalismen? « Jens Holm

 6. Hej David,
  ja, så är det väl: Alltså att landstingen har en annan lagstiftning och där har det redan gått längre. LOV rör bara kommunerna.

 7. Ping: Vi växer « Jens Holm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s