Så stoppade Borg radiodebatten

Idag skulle jag ha debatterat apoteken och riskkapitalisterna i Studio ett (för övrigt ett av mina favoritprogram, som jag sällan missar). Allt var riggat. Programmet hade läst vad jag skrivit och en researcher hade diskuterat frågan med mig. Nu var det bara dags att hitta en motdebattör. Igår var Anders Borg väldigt snar på att uttala sin upprördhet över skattefifflande riskkapitalister i apoteksbranschen, men idag avböjde han att vara med. Det gjorde också socialminister Göran Hägglund, liksom hans statssekreterare, liksom andra borgerliga politiker. Ingen ville ställa upp. Engagemanget i frågan var som bortblåst…

Ungefär en timme innan jag skulle ha varit med i programmet meddelar Studio ett mig att man avblåst det hela. Ingen på den borgerliga sidan ville ju debattera. Och jag kan ju inte sitta där själv och kritisera, eller hur?

Det är bara att gratulera Anders Borg och hans PR-maskineri. Strategin är väldigt enkel: var med i media då ni vinner på det, avböj så ofta ni kan om det inte är till er fördel. Det har gjorts många gånger förut. Det finns till exempel flera tillfällen där Carl Bildt ska ha tillfrågats att vara med i både radio och TV mot exempelvis vänsterpartister, men han har sagt nej och programidén har släppts. Det här är en del av en PR-strategi och SvT och SR går i fällan gång på gång.

Några av våra bästa journalister och redaktörer anpassar sig lydigt efter regeringskansliets dagordning. Jag undrar varför? Vad är det här för journalistisk integritet? Har man hittat ett upplägg som man värderar som relevant borde man då inte hålla fast vid det?. Det logiska borde väl vara att om en part inte vill försvara sin politik, ja då får det stå för dem.

Jo, det finns ett undantag. Partiledardebatten i Agenda. Där var SvT noga med att inte låta upplägget dikteras av politiker. Då gick det, men då var det inte heller borgerliga ministrar det handlade om.

Nej, skärpning Sveriges Radio och SvT!

19 reaktioner på ”Så stoppade Borg radiodebatten

 1. Jo, det här har man varit med om en del. Det är ju vansisnne att journalistkåren går med på detta VARJE gång. Jag tycker dessutom att de låtit regeringen diktera villkoren för Agendadebatten också. Regeringen menar att SD tillhör oppositionen, inte regeringsunderlaget. I själva verket tillhör ju SD regeringsunderlaget, men SVT väljer ändå att gå på regeringens partsönskemål. OCH smutskastar Juholt och Ohly genom aggressiva pressmeddelanden, och uttalanden i pressen om varför s och v avböjde som bara är halvsanna, men som sen etablerats som en sanning. Det är inte klokt faktiskt.

 2. jag tycker att hela landet bordes uppmärksammas av det här.
  om de undviker en viss fråga är det på grund av rädsla.
  men endå måste allmänhetens informerats av detta.
  vill de inte vara med på något debatt , då ska vi informera allmänheten endå. för det som är tyst i en viss fråga är det på grund att den håller med.

 3. Detta att journalister rättar sig efter regeringskansliets dagordning, är det ett fenomen som har funnits när det var annan färg i regeringskansliet eller försöker du egentligen säga att dina meningsmotståndare (regeringsställning eller ej) inte vill debattera med dig?

 4. Som Jenny skriver. Jag är så fördömt trött på att media lägger sig platt på marken.

  Det tragiska är att detta är gamla nyheter.

  I proletären skrev det om det FÖR FEM ÅR SEN. Dags att vakna, sverige. Jag komemr att skriva nästa gång en borgare får sitta i ensamt majestät och agera expertkommentator i tv.

  Agera!

  Jag gillar att du tar upp detta. Jag försökte mejla alla på svt för att ta upp vansinnet. Jag fick INTE ETT ENDA SVAR.

  Demokratin är inte bara hotad. Den verkar vara hatad.

 5. Medierna i SR P1 hade ett kort inslag om Jens och Studio Ett idag. När Studio Etts producent Magnus Thorén konfronterades med Jens’ kritik av att Studio Ett gick i alliansregeringens fälla svarade han:

  ”Visst, det ligger någonting i det….Inget ont om Jens Holm men jag är inte säker på att det var det jag ville ge lyssnarna i går, en kvart Jens Holm, ensam. Det beslutet tog jag, då gör jag hellre ingenting.”

  Inslaget börjar 15 min 20 sek in på Mediernas program:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2795&artikel=3217394

 6. Pingback: Mina italienska kusiner firade med champagne igår at Jonas Sjöstedt

 7. Lasse: 8) Det är ganska tragiskt att M Thorén inte fattar att anledningen till att det bara skulle bli Jens i en kvart, var för att alliansrepresentanterna inte vågade debattera med honom.

  Det hade nog inte varit ett problem att ha Anders Borg ensam i en kvart…

  Ridå på Thorén.

  Allards förslag är lysande. Det här måste lyftas fram. Det är en fråga om vi vill ha demokrati eller inte, om man förlänger det.

 8. Pingback: Privatiseringsgalenskap, snart kommer tvångslagen « Jens Holm

 9. Pingback: Makten över medierna | Nyhetslabbet | svt.se

 10. Pingback: Politiker saknas « Lasse Edfast

 11. Vi lever i ett höger-monopolistiskt mediaflöde och det gjorde vi redan innan 2006. Före 2006 fungerade det tillspetsat som det ska göra i en demokrati men sedan Alliansen kommit till makten har vi helt enkelt fått en M-partistat som dikterar villkoren och hela tiden har tolkningsföreträde. Man skulle nästan kunna säga att på detta område är inte öststats-kommunismen död.

 12. Pingback: Mer om vård och omsorg – arrogans och empatibrist… « reflektioner och speglingar II…

 13. Pingback: Anmärkningsvärt 22 november | Being Micke Kazarnowicz

 14. Pingback: Veckans måsteläsning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s