Riskkapitalisterna kan tacka Borg för apoteksmiljarderna

Återigen får vi nya exempel på hur grundläggande välfärdsfunktioner har tagits över av riskkapitalister som mjölkar skattebetalarna på miljardbelopp som de sedan gömmer undan i skatteparadis. SvDs och Ekots nyheter idag om att en stor del av de privatiserade apoteken numera är i händerna på riskkapitalister är i sig ingen nyhet. Inte heller att de nolltaxerar i Sverige och flyttar vinsterna till skatteparadiset Jersey.

Men finansminister Anders Borg låtsas som att det är första gången han hör uppgifterna. Likaså socialminister Göran Hägglunds statssekreterare, Karin Johansson. Men någon nyhet för dem kan det knappast vara. Redan i början av 2010 publicerade tidskriften Fokus artikeln ”Apotek till skatteparadis”, om just hur riskkapitalister har tagit över de tidigare statligt ägda apoteken och flyttar vinsterna till skatteparadis.  Och i fredags den 28 november försökte jag och mina kollegor Kent Persson och Jonas Sjöstedt att få en vettig kommentar från just socialminister Hägglund om privatiseringen av apoteken. Vad tycker socialministern om att en stor del av företagen ny styrs från Jersey? Ingen kommentar. Vad anser socialministern om att hundratals miljoner av svenskarnas pengar försvinner till skatteparadis? Ingen kommentar. Ja, hans ovilja att debattera apoteksprivatiseringens pris var slående. Läs själva i protokollet från debatten.

Nytt för mig i SvDs och Ekots avslöjanden är de stora summor statliga subventioner som de privatiserade apoteken kan ta del av. 20 miljarder i enbart statliga subventioner till läkemedel och till det tillkommer en betydande del från landstingen. Jag visste inte att summan var så stor. Och i ett system med gemensamt ägda apotek kan det säkert vara rimligt. Men med nya ägare som sätter snabba vinster före allt annat kommer dessa bidrag i ett helt annat sken. Dessutom kräver nu riskkapitalisterna ännu större subventioner eftersom de på papperet inte gör några vinster (dessa finns ju på Jersey).

Anders Borg är förvånad och upprörd över förfarandet. Ja, han säger att det hela är ”djupt stötande”. Men kom igen, Anders Borg, du var ju med och privatiserade apoteken. Du har varit med och höjt subventionerna till riskkapitalisterna. Och du är ansvarig för ett skattesystem som möjliggör för att hundratals miljoner kan flyttas till skatteparadis. Helt lagligt. Anders Borg är inte mycket att hålla i handen för alla som är upprörda över att våra skattepengar försvinner iväg till skatteparadis. Däremot kan riskkapitalisterna tacka Anders Borg för alla miljarder hans delat ut till dem.

Glöm ej att privatisering kommer från latinets ”privare” = beröva. Vi berövas våra gemensamma tillgångar.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

8 svar till ”Riskkapitalisterna kan tacka Borg för apoteksmiljarderna”

 1. Profilbild för anita
  anita

  Tack för en bra och klargörande artikel!

  Nedmonteringen av välfärden i Sverige följer inga naturlagar, som massmedia alltför ofta framställer det. Det vi ser nu är effekterna av en medvetet förd, nyliberal politik. Något som näppeligen kommer som en overraskning för Borg.

 2. […] Sök « Riskkapitalisterna kan tacka Borg för apoteksmiljarderna […]

 3. […] 1, Jonas Sjöstedt – Söderköping, Wahlroos och riskkapitalbolag, (S)ebastians tankar, Jens Holm, Jan Nilsson, Essbeck, Ylva Johansson, Görans tankar och bagateller,  Dela det […]

 4. […] var den reporter som jobbade med upplägget – hade bokat Jens Holm efter att ha läst hans blogginlägg i ämnet och försökte hela dagen få någon politiker från alliansen att ställa upp. Ingen ville ställa […]

 5. […] Om privatiseringen av våra apotek: ”… kräver nu riskkapitalisterna ännu större subventioner eftersom de på papperet inte gör några vinster (dessa finns ju på Jersey). […]

 6. […] Men finansminister Anders Borg låtsas som att det är första gången han hör uppgifterna. Likaså socialminister Göran Hägglunds statssekreterare, Karin Johansson. / Jens Holm […]

 7. Profilbild för Mariyah Huang

  Thanks again for the blog. Much obliged.

 8. Profilbild för Jordan Sours

  Appreciate you sharing, great article post. Will read on…