Marksaneringen offras av regeringen

Läser i Dagens Nyheter idag om att Vinterviken förts upp som ett av Stockholms läns värst förorenade områden. Marken innehåller stora mängder farligt arsenik och bly. Om små barn får i sig jord i munnen som innehåller detta kan det exempelvis bli mycket farligt. Att sanera marker är en av de bärande delarna i miljöpolitiken. Det är inte bara för att det blir bättre för miljön och säkrare för människor, det möjliggör också byggande av fler bostäder och annan exploatering av marken.

Marksanering borde med andra ord vara prioriterat i regeringens politik. Men så är det inte. De kommande åren skär regeringen ned på miljö- och klimatbudgeten (se ex vis översikt på sid 12, öppnas som pdf) med över en miljard kronor. Marksanering är ett av de områden som får ta den största smällen. De tre kommande åren skär regeringen ned med 231 miljoner kronor. Redan nästa år minskar man marksaneringsbudgeten med 59 miljoner kronor.

Detta i en tid då vi borde satsa, inte dra ned. Så, undrar man varför marksaneringsarbetet går så sakta finns det ett svar. Dessvärre: Regeringens stora nedskärningar. De boende kring Vinterviken och andra förorenade områden får ta smällen för regeringens nedskärningspolitik. Oacceptabelt.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Marksaneringen offras av regeringen”

 1. Profilbild för Lantzelot
  Lantzelot

  Jag hade tänkt berömma dig för att du uppmärksammar dessa neddragningar (lite kompensation för att jag hackar på dig på annan plats). Men när jag tittar på siffrorna så att de fluktuerar rejält, exempelvis är utfallet för 2010 lägre än det budgeterade beloppet för 2012-2015.
  Även en titt på Naturvårdsverkets sidor om marksanering visar på fluktuationer (http://www.naturvardsverket.se/upload/07_verksamheter_med_miljopaverkan/Fororenade-omraden/storlek_statliga_anslag_34_4.gif), och att situationen trots allt är avsevärt mycket bättre än för 10 år sedan.

  Jag håller med dig om att det är i allmänhet dumt att dra in på miljöbudgeten, oavsett vilken post man tittar på, men jag har svårt att se att just Vintervikens miljöproblem står och faller med just de här indragningarna.

  En annan synpunkt: Du radar upp diverse siffror som tycks stora och upprör den som läser dem, men det skadar inte att nämna siffrorna i sitt sammanhang, om man vill vara saklig vill säga. 59 miljoner låter som fruktansvärt mycket i neddragning, men kanske hanmar i ett annat ljus om man nämner att den totala budgeten för marksanering ligger på drygt 400 miljoner.

 2. Profilbild för Bo Ek
  Bo Ek

  Inte förvånad Jens dom skär ju ner på det mesta.231 miljoner kronor är mycket pengar.Saker som 5,4 miljarder till restaurangmomsen tär ju på kassan.